Velký náskok, pak drama

7.6.2023
České reprezentantky přivítaly v zaplněné hale Královka Slovensko. Zápas by se dal rozdělit do dvou částí. V té první dominoval český tým, ve druhé to byly zase Slovenky. I přes dramatickou koncovku se nakonec podařilo Lvicím uhájit vítězství.

Češky vstoupily do utkání skvěle a rychle vedly 12:3. Slovenkám se nedařilo zastavit ofenzivní sílu českých basketbalistek a skóre rychle bobtnalo. To vyústilo v téměř dvacetibodové vedení na české straně během úvodní čtvrtiny. Hráčky sousedního státu zpřesnily hru včetně střelby z dlouhé vzdálenosti a přiblížily se na rozdíl deseti bodů. Jenže Lvice hnané početnou skupinou fanoušků v hledišti vrátily vedení svého týmu na 50:32.

Ve třetí čtvrtině se domácí dostaly do šestadvacetibodového vedení, ale nakonec to byly Slovenky, kdo ovládl třetí dějství. Tím také snížily ztrátu na patnáct bodů. Ty v náporu pokračovaly i po krátké pauze a neustále se přibližovaly na dostřel. To se také stalo po úspěšné trojce z rukou Terézie Pálenikové. V tu chvíli to bylo o jediný bod – 80:79. Češkám se přeci jen podařilo rychle připsat 4 body, které odvrátily slovenský nápor. Dramatická koncovka lépe vyzněla pro domácí, kteří si výhrou 87:84 připsali 5. výhru z šesti přípravných zápasů.

Zítra si oba soupeři zahrají odvetu. Ta již nebude přístupna veřejnosti. Pro český tým to také bude poslední přípravné utkání před nadcházejícím Eurobasket. Ten Češky odstartují 15. června v Izraeli.

Česko – Slovensko 87:84 (29:12 50:32 72:57)
Stoupalová 21, Voráčková 18, Holešínská 15, Hamzová 9 (11 asistencí), Paurová 7, Čechová 6, Březinová 4, Andělová 3, Zeithammerová a Sklenářová po 2, Vyoralová a Šípová 0