Vítej, Maite!

18.5.2023
Je nám velkou ctí přivítat v klubu ZVVZ USK Praha španělskou basketbalistku Maríi Teresu Cazorlu Medinu, více známou jako Maite Cazorlu.

Pětadvacetiletá rozehrávačka má za sebou již velké zkušenosti. S basketbalem začala ve 14 letu po vzoru svých rodičů, kteří bývali profesionálními basketbalisty. Z Las Palmas odešla ve stejném věku do Barcelony, aby se mohla lépe basketbalově rozvíjet. Po třech letech v katalánském velkoměstě si jí na Mistrovství světa do 17 let vyhlédli skauti z oregonské univerzity.

Mezi roky 2015 až 2019 hrála v zámoří právě za University of Oregon. Během těchto čtyř let posbírala mnohá individuální ocenění a v posledním roce dotáhla svůj tým až do Final Four univerzitní ligy. Jako osmá hráčka historie oregonské univerzity byla díky svým výkonům draftovaná do WNBA.

Po jednom odehraném zápase v americké ženské lize se vrátila do Evropy a zde podepsala smlouvu s týmem CB Avenida (Salamanka). Hned v prvním roce vyhrála s týmem španělský pohár a zahrála si Eurocup. O rok později pak s Avenidou vstoupila do Euroligy. Fanoušci ZVVZ USK Praha jí mohou znát ze zápasu o bronz v loňském Final Four nebo z letošní třízápasové bitvy ve čtvrtfinále.

Do reprezentačního týmu se dostala už ve čtrnácti letech, když si se španělským výběrem do 16 let došla pro zlato. O rok později také. V roce 2014 pak s reprezentací do 17 let brala stříbro na Mistrovství světa. Od roku 2015 do roku 2017 získala další 3 zlaté medaile na evropských šampionátech. Ve 22 letech debutovala v seniorské reprezentaci, se kterou byla třeba na olympijských hrách v Tokyu 2020. S velkou pravděpodobností bude součástí i letošní výpravy Španělska na Eurobasket 2023.