Zlaté MČR U14 pro mládež USK Praha

7.5.2023
Jak postupoval finálový den Mistrovství České republiky mladších žákyň, tak se plnila tabulka s umístěním jednotlivých družstev. I když to byl třetí den zápasů, tak všechny hráčky bojovaly s velkým nasazením a elánem.

Hned ráno jsme byly svědky severomoravského derby, když OSK Olomouc vyzvala ŠBS Ostrava v boji o sedmou pozici. Druhý jmenovaný tým vstoupil do utkání mnohem lépe a rychle si vypracoval dvouciferné vedení. Olomouc ve druhé desetiminutovce část manka vymazal, ale na dorovnání to nestačilo. Za to Ostrava po poločase ještě více zabrala a šla do velkého trháku. Sedmé místo si vybojovala SBŠ Ostrava za skóre 82:42. OSK Olomouc táhla s dvaceti body Taťána Lucie Rudolfová. Nejlepší střelkyní Ostravy byla s 15 body Marie Pavlátová.

V utkání o páté místo proti sobě nastoupily Žabiny Brno a Basket Slovanka. Divácky velice pěkné utkání, ve kterém nejdřív vedl pražský tým. Brněnský celek si do poločasu vzal vedení zpátky. Třetí desetiminutovka byla vyrovnaná a vše se zlomilo v poslední části. V té Žabinám přestala fungovat hra na obou polovinách hřiště. Slovanka toho využila a vyhrála v poměru 72:61. V týmu Žabin Brno se nejvíce dařilo Terez Slámové s 15 body. Na straně Slovanky to byla Tereza Svatoňová s 26 body. O dva body méně zapsala Anna Uchytilová.

Pořádné drama přinesl zápas o třetí místo, ve kterém se představily týmy BK Strakonic a ŠBK Sadské. První jmenovaný si vypracoval těsně před koncem první části desetibodové vedení. Bodové hody však ve druhé čtvrtině nebyly bohaté, padlo pouhých sedm bodů. Podobně tomu bylo i po přestávce. Nakonec se diváci přeci jen dočkali. V poslední části padlo přes třicet bodů. Sadská se dvě minuty před koncem dotáhla na jediný bod a čekala nás napínavá koncovka. Rozhodující koš zápasu padl 30 vteřin před koncem, kdy se zpoza trojkového oblouku prosadila kapitánka Sadské Petra Klazarová. Tím se její tým dostal do vedení, které znamenalo celkové třetí místo na MČR U14. Strakonická Linda Kotrčová nastřílela v zápase o bronz 18 bodů a k tomu doskočila 7 míčů. Na druhé straně nejvíce bodů nastřílela Laura Grzonka, která zaznamenala 13 bodů.

Pak přišel vrchol celého turnaje. Finálový zápas, do kterého došli oba vítězové Extralig mladších žákyň – domácí USK Praha a Sokol Hradec Králové. Že jsou týmy vyrovnané, dokládá i vyrovnaný stav po první čtvrtině, 14:14. Domácím basketbalistkám vyšla lépe druhá čtvrtina, kterou vyhrály o 7 bodů hlavně díky zlepšené přechodové fázi. Po poločase na Lvice padla deka a moc se jím nedařilo ani v obraně, ani v útoku. To byla voda na mlýn USK Praha, který si vypracoval ještě větší náskok. Sokol Hradec Králové do konce zápasu nijak zvlášť neohrozil vedení domácích a tak si USK Praha došlo pro mistrovský titul mladších žákyň v poměru 58:40. Východočešky táhla s 18 body a 9 doskoky Dominika Pencáková. Na straně USK to byla devatenáctibodová Anežka Misíková.

Závěr turnaje patřil tradičně slavnostnímu ceremoniálu, kde byly předány individuální ocenění z rukou reprezentační trenérky Romany Ptáčkové a basketbalistky ZVVZ USK Praha Veroniky Šípové. Nejlepší obránkyní turnaje byla vyhlášena Veronika Holínová ze Strakonic. Nejlepší střelkyní MČR U14 se stala kapitánka Hradce Králové – Dominika Pencáková. Ta byla také nominována do All-star týmu. K ní se přidaly ještě Anežka Misíková z USK Praha, Linda Kotrčová ze Strakonic, Tereza Svatoňová ze Slovanky a Anna Plačková ze Sadské. Cenu MVP si z rukou Romany Ptáčková převzala basketbalistka USK Praha Sofia Robson.