MČR U14 zahájeno

5.5.2023
Osm týmů přijelo dneska do haly Královka, aby se zúčastnilo Mistrovství České republiky mladších žákyň v basketbale. První den byl ve znamení čtvrtfinálových bojů, které přinesly spousty zajímavých momentů pod oběma koši.

První zápas MČR U14 otevřel domácí tým USK Praha, který vyzval OSK Olomouc. Vyrovnaná první čtvrtina byla jen předehra pro mladé pražské hráčky, které od druhé čtvrtiny jasně dominovaly. Díky tomu si výhrou 91:44 zajistily účast v zítřejších semifinálových bojích. Nejlepší střelkyní na straně USK Praha byla Anežka Misíková se sedmadvaceti body. Na straně OSK Olomouc to byla desetibodová Tereza Listopadová.

Druhý zápas, mezi Žabinami Brno a Strakonicemi, byl v úvodu také vyrovnaný. Stejně jako v prvním utkání, se hra přehoupla na jednu stranu. Za kratší konec tahali Strakonice, které ve dvou po sobě jdoucích čtvrtinách udržely soupeřky pod deseti body. Poslední část sice Žabiny ovládly, ale jednalo se spíše o estetickou korekci. BK Strakonice tak vyhrály poměrem 57:43 a zítra vyzvou právě USK Praha. Valerie Špicová byla s osmi body nejlepší střelkyní Žabiny, na druhé straně to byla se čtrnácti body Linda Kotrčová.

Mezi druhým a třetím zápasem se konalo slavnostní zahájení, kde si kapitánky jednotlivých celků přivedly své spoluhráčky na hrací plochu. Po zahrání státní hymny k hráčkám promluvila Milena Moulisová a záda jí kryla bývalá basketbalistka ZVVZ USK Praha Kateřina Suchanová, dříve Elhotová. Po krásných slovech vystoupila skupina Rebels OK. Holky ukázaly, co vše se dá dělat se švihadly a že se bylo na co dívat. Tím bylo Mistrovství České republiky oficiálně zahájeno.

Třetí zápas, ve kterém se na Královce představily týmy Sadské a Ostravy, byl od začátku jednoznačný. ŠBK Sadská si hned v úvodu vypracovala dvouciferné vedení. Ostrava jen jednou dokázala být ve čtvrtinovém srovnání lepší. To ovšem nestačilo na zvrat v utkání. Sadská si tak výhrou 65:35 také vybojovala místo v semifinálovém klání. Nejlepší střelkyní zápasu byla s 18 body Laura Grzonka, v týmu Ostravy jí s 8 body kontrovala Bára Chrápková.

Poslední zápas čekal na hradecké Lvice proti Slovance. Do poločasu dominoval na hřišti jen tým Sokola Hradce Králové. Po přestávce se hra velice vyrovnala. Slovanka bojovala a několikrát stáhla ztrátu pod deset bodů. Východočešky si však zápas pohlídaly a výhra 61:49 je poslala do bojů o medaile. Za Lvice zářila Dominika Pencáková s 31 body. Na straně Slovanky to byla Tereza Svatoňová se 17 body.