Mistryně!

26.4.2023
ZVVZ USK Praha po vlažném vstupu do utkání přeci jen opanovalo i třetí finálový duel a obhajilo titul mistryň Chance ženské basketbalové ligy 2022/2023. Basketbalistky ZVVZ USK Praha si celkově vybojovali svůj 25. titul, 13. v řadě.

Žabiny Brno vstoupily do zápasu odhodlaně a v úvodu nepustily domácí do vedení. ZVVZ USK Praha sice po šesti odehraných minutách srovnal na 10:10, ale byly to Brňanky, které si znovu vypracovaly čtyřbodové vedení. To ke konci první čtvrtiny navýšily až na 6 bodů. Domácí se vedení v zápase ujaly až po třech minutách druhé části, když Brionna Jones donáškou dostala svůj tým do kladného skóre. Právě americká pivotka v barvách ZVVZ USK Praha byla nakonec jmenována jako MVP finálové série. ZVVZ USK Praha povzbuzené vedením v utkání svoji hru stupňovalo a rychle si vypracovalo dvouciferný náskok. Opařené Žabiny zažívaly útlum, který neodvrátil time-outem ani Viktora Pruši.  Basketbalistky Natálie Hejkové vedly v poločase 49:32.

Po zápase korunovaná MVP Brionna Jones si během třetí části zajistila další double double. I díky ní si ZVVZ USK Praha stále navyšoval vedení, které v jednu chvíli bylo až pětatřicetibodové. Žabinám se ve třetí čtvrtiny zasekla ofenzíva. S devíti vstřelenými body nemohly pomýšlet na zvrat. Poslední dějství nebylo o žádném velkém herním výkonu, spíše co nejvíce eliminovat zranění. ZVVZ USK Praha si tak na domácí palubovce před pěknou diváckou kulisou došlo pro vítězství 87:54.

„Tyhle pocity se neomrzí. Kvůli nim to celé děláme,“ řekla novinářům trenérka ZVVZ USK Praha Natália Hejková. „Před zápasem jsem hráčkám říkala, abychom nic nepodcenily. Na rozdíl od zápasu v Brně nám sice chvíli trvalo, než jsme rozjely lokomotivu, ale alespoň to bylo zajímavé pro diváky,“ doplnila slovenská trenérka pro idnes.cz.

Cenu Chance si před rozskokem převzala hráčka do 23 let, basketbalistka ZVVZ USK Praha Simona Sklenářová, za nejlepší poměr asistencí a ztracených míčů. 

ZVVZ USK Praha - Žabiny Brno 87:54 (15:20, 34:12, 18:9, 20:13)
Jones 32 (12 d.), Voráčková 14, Wrzesiński 11, Thomas 9 (9 d, 7 a.), Vukosavljević 9, Šípová 7, Oblak 5, Conde 0