ZVVZ USK Praha míří po 6. do Final Four

22.3.2023
Basketbalistky ZVVZ USK Praha ovládly rozhodující třetí utkání čtvrtfinále Euroligy a po šesté v klubové historii postupují do Final Four. V semifinále vyzvou turecký Mercin, který také ve třetím utkání porazil Bourges.

Mírná nervozita na straně ZVVZ USK Praha v úvodu zápasu znamenala mírné vedení pro Salamanku. V pravou chvíli však zabrala Alyssa Thomas a 11 body v první čtvrtině urvala vedení pro svůj tým. Dvanáctibodovou šňůru ZVVZ USK Praha vrátila Avenida stejnou mincí na přelomu první a druhé části a dostala se zpátky do vedení. Tomu udělala přítrž Temi Fágbénlé úspěšnou střelou zpoza trojkového oblouku. Nejen, že tím svému týmu vrátila vedení, ale od této chvíle také ZVVZ USK Praha do konce zápasu neprohrávalo. Do poločasu tak šli domácí s mírným sedmibodovým vedením.

Avenida vstoupila do druhé půle agresivněji a rychle se přiblížila na dostřel. ZVVZ USK Praha nenahrávala ani situace s velkým množstvím faulů u podkošových opor. Brionna Jones si v úvodu druhé půle udělala čtvrtý osobní faul a téměř celou druhou půli sledovala zápas z lavičky. Trenérka Natália Hejková nemohla použít ani Maríi Conde, která si poranila pravou nohu. Tyto dvě nepříznivé situace týmu paradoxně pomohly. ZVVZ USK Praha se více semknul a předváděl skvělou práci na obou polovinách hřiště. Poslední čtvrtina byla pro oba týmy náročná, nedarovaly si ani centimetr zadarmo. To spíše nahrávalo pražskému celku, který si vypracoval až dvanáctibodové vedení. Salamanka sice ještě zkoušela potrápit domácí, ale marně. ZVVZ USK Praha tak zaslouženě vyhrálo 74:66 a vyhlíží semifinále Euroligy, které se odehraje 14. dubna na zatím nespecifikovaném místě.

Velkou zásluhu na tom měla americká basketbalistka Alyssa Thomas. Její double double za 20 bodů a 10 doskoků týmu výrazně pomohl. O bod méně zaznamenala kapitánka Teja Oblak, kterou opět zdobily parádní asistence. Temi Fágbénlé, která zapsala 14 bodů, ani jednou neminula. Její dva konkrétní úspěšně trojkové pokusy odrazily, respektive uklidnily hru ZVVZ USK Praha. Brionna Jones sice neodehrála kvůli 4 faulům minutáž, na kterou jsme u ní zvyklí, ale i tak se jí podařilo dostat na 12 bodů.

ZVVZ USK Praha – Perfumerias Avenida 74:66 (23:19, 19:16, 12:14, 20:17)
Thomas 20 (10 d., 7 a.), Oblak 19, Fágbénlé 14 (7 d.), Jones 12, Vyoralová 3, Conde, Vukosavljević a Wrzesiński po 2