1:1

17.3.2023
Basketbalistky ZVVZ USK Praha předvedly odlišný výkon než v prvním měření sil se španělskou Salamankou. V druhém zápase play off jí podlehly šťastnou střelou s klaksonem v prvním prodloužení. Tím se stav série srovnal na 1:1, o postupujícím do Final Four tak rozhodne ve středu na Královce třetí zápas.

Salamanka vstoupila lépe do utkání a rychle vedla 7:2. ZVVZ USK Praha však svojí hrou ztrátu umazal a do druhé části šel s jednobodovým náskokem. Domácí zlepšily oproti úternímu utkání pohyb v obraně, čímž zamezily hráčkám Natálie Hejkové jednoduché koše. Zároveň dobře fungovaly v útoku a vypracovaly si dvouciferné vedení. ZVVZ USK Praha do poločasu snížily manko na šestibodový rozdíl.

Po poločasové přestávce byla hra vyrovnaná – Salamance se nedařilo navýšit vedení, ZVVZ USK Praha se nemohlo přiblížit na dostřel. Až ve druhé části třetí čtvrtiny začaly předvádět svá kouzla hráčky z české metropole. Za stavu 33:40 koply do vrtule a osmi v řadě přehouply vedení na svoji stranu. Pak se hra vyrovnala a oba týmy se střídaly ve vedení. 22 sekund před koncem základní hrací doby navýšila vedení Salamanky Bridget Carlton na 62:60. V dramatické koncovce se podařilo Brionně Jones dopravit míč do koše s klaksonem. Video rozhodčí potvrdil, že se vešla do časového limitu a šlo se do prodloužení.

V nastaveném čase se opět oba celky střídaly ve vedení. Nikdo z nich nevypustil a touha vyhrát, byla na obou stranách. 41 vteřin před koncem Teja Oblak střelou za dva body dorovnala stav na 71:71. Stejně jako v předešlé koncovce, tak i v této padl koš s klaksonem. Bohužel pro ZVVZ USK Praha to bylo do jeho koše. Po kontrole videa rozhodčí dva body pro Salamanku uznal a domácí tak šťastně srovnaly stav série na 1:1 a přesunuly bitvu o Final Four do Prahy. Rozhodující zápas se odehraje ve středu na Královce od 19 hodin.

Jen tři hráčky ZVVZ USK Praha zapsaly dvouciferný počet bodů. Hned dvě z nich zapsaly double double. Nejlepší střelkyní zápasu byla s 23 body Brionna Jones. Další dvouciferný zápis má v kolonce doskoků, nasbírala jich 11. Její americká spoluhráčka Alyssa Thomas nastřílela o dva body méně, ale doskočila 17 míčů. 11 bodů dopravila Valériane Vukosavljević.

Perfumerias Avenida – ZVVZ USK Praha 73:71 (OT) – (14:15, 17:10, 9:18, 22:19, 11:9)
Jones 23 (11 d.), Thomas 21 (17 d.), Vukosavljević 11, Conde 8, Oblak 4, Voráčková a Vyoralová po 2, Fagbenle 0