Lvice hrají skupinu v Izraeli

6.3.2023
Los evropského šampionátu je na programu až ve středu v 17 hodin, ale české reprezentantky už nyní znají svého prvního soupeře. Jako partnerský tým si je zvolil domácí Izrael. Pro Česko to znamená, že svoji skupinu odehrají právě na východě středozemního moře.

Z prvního koše, tedy nejvýše nasazených týmů, můžou Češky narazit na Francii, Belgii a Španělsko. Z druhého zase na Turecko, Itálii a Řecko. Z těchto skupin nemůžou narazit na pořádající Slovinsko, která si jako partnerský stát vybrala Srbsko. Tyto týmy však nebudou ve stejné skupině na přání Slovinců.

„Netušila jsem, jestli bylo ve hře, že si nás Izrael vybere. My jdeme ze třetího koše, tak nevím, jestli si nás zvolili jako hratelného soupeře, nebo z důvodu politických, či jiných. Víme, že situace v Izraeli je náročnější po stránce bezpečnosti, a když jsme se o tom bavili, asi by byly státy z tohoto hlediska i náročnější. Anebo si nás zvolili kvůli dobrým vazbám obou federací,” trochu si zaspekulovala trenérka českých reprezentantek Romana Ptáčková.

Česká federace musela po oslovení ze strany izraelských protějšků společné působení v jedné skupině posvětit a po pečlivém zvážení tak učinila. „Když jsme si s kolegy vyhodnocovali, kdo by mohl být ve čtvrtém koši, tak třeba na Maďarky bychom narazili neradi, a taky na Němky, které by mohly být posílené o sestry Saballyovy, které nehrály kvalifikaci,” podotkla kormidelnice lvic.

A koho by si Romana Ptáčková rozhodně nepřála z prvních dvou košů, kdy z prvního už lvice nemohou dostat Srbsko a ze druhého pořadatelské Slovinsko?

„Z prvního bych určitě nejvíc nechtěla Francii, kde mají pro nás těžko řešitelné somatotypy, a pak Španělsko, takže Belgie by byla ideální, ale to by bylo už moc velké štěstí. A z druhého bych nerada Turkyně, které mají naturalizovanou Američanku a budou pod košem velmi silné a nepříjemné. A vedle nich by tam nemusela být ani Itálie,” vypočítala trenérka, která ještě před oslovením ze strany Izraele neměla žádnou vyhlédnutou destinaci pro letošní šampionát, který bude od 15. do 25. června hostit Tel Aviv a Lublaň.