Šťastná třináctka

22.2.2023
Je tomu skutečně tak, ZVVZ USK Praha se vrátil po reprezentační pauze na euroligové palubovky a ve 13. kole vyzval Olympiacos. Řecký tým se krčí na posledním místě s jednou výhrou. Za to Pražanky hrdě bojují o lepší postavení do bojů v další fázi soutěže.

Papírově jednoznačný zápas dlouho vypadal na drama. ZVVZ USK Praha sice v první čtvrtině rychle šlo do dvouciferného vedení. Olympiacos se bohužel pro hosty v úvodu nevzdal a ještě stlačil ztrátu na šest bodů. V závěru první čtvrtiné si basketbalistky Natálie Hejkové přeci jen vybojovaly vyšší vedení. Ta druhá byla bodově nejslabší. Oba týmy zapsaly shodně po 11 bodech.

Kdo očekával v druhém poločasu drama, musel být zklamaný. Ke skvěle hrající Brionně Jones se bodově přidaly Alyssa Thomas a Valériane Vukosavljević. ZVVZ USK Praha tak ve třetí části nastřílel 29 bodů, které znamenaly definitivní zlom v utkání. Poslední desetiminutovku také ovládl pražský celek a zajistil si tak jednoznačné vítězství 85:54. ZVVZ USK Praha se dařilo ve vymezeném území jak bodově, tak na doskoku. To byla cesta, kudy se rodilo jednatřicetibodové vedení a 9. výhra v letošním ročníku Euroligy.

Nejlepší střelkyní zápasu byla americká pivotka hájící barvy ZVVZ USK Praha Brionna Jones. Tak za 26 minut na hřišti stihla zatížit soupeřovo konto 19 body. O dva body méně stihla Alyssa Thomas. Ta ke svému výkonu přidal ještě 8 doskoků a 7 asistencí. 15 bodů zaznamenala Valériane Vukosavljević a kapitánka letenských Teja Oblak zapsala 11 bodů.

Olympiacos SFP – ZVVZ USK Praha 54:85 (16:26, 11:11, 17:29, 10:19)
Jones 19, Thomas 17 (8 d., 7 a.), Vukosavljević 15 (8 d.), Oblak 11, Vyoralová, Voráčková a Fágbénlé po 6, Sklenářová 5