Hráčky USK v kvalifikaci na ME

13.2.2023
Včera skončila dlouhá kvalifikace na evropský šampionát. Česká reprezentace včetně tři hráček ZVVZ USK Praha předvedla parádní výkon a po patnácté v řadě se také kvalifikovala. Jak se dařilo zbylým basketbalistkám, které oblékají žluto-modrý dres v reprezentačních týmech?

Ze skupiny B postupuje z prvního místa Francie, za kterou hraje Valériane Vukosavljević. Ta v závěrečné části kvalifikace stihla celkem 23 bodů a pomohla svým spoluhráčkám k celkové bilanci pěti výher a jedné prohry.

Španělská křídelnice María Conde neodehrála vrchol kvalifikace kvůli drobnému zranění. Její tým však vyhrál i zbylé dva zápasy a se skóre 6:0 se řadí k velkým favoritům na vítězný titul.

Kapitánka ZVVZ USK Praha Teja Oblak jako ústřední rozehrávačka pořadatelské země měla z kvalifikačních zápasů smíšený pocit. Proti Albánii jednoznačná výhra o 70 bodů, ve které zaznamenala 9 bodů a 6 asistencí. V utkání sice první poločas vyhrála, ve druhé půli však soupeřky zabraly a vyhrály zápas o 7 bodů. Polsko, kde je jedním z trenérů i Martin Pospíšil, skončilo ve skupině D před Slovinskem, nepostupuje. Za to Slovinsko jako pořadatel ze třetího místa postupuje.

Nováček v dresu ZVVZ USK Praha Temi Fágbénlé se také na Eurobasket 23 podívá. S Velkou Británií postupuje z druhého místa, když zaznamenala proti Estonsku 23 a proti Portugalsku 17 bodů.

Barbora Wrzesiński sice do tohoto kvalifikačního okna nezasáhla, ale stejně jako Britky, i Slovensko postupuje z tabulky druhých míst na Eurobasket.