Postup na ME

12.2.2023
České basketbalistky v důležitém utkání porazily Nizozemky 69:49 a po patnácté v řadě se ukážou na evropském šampionátu. V dnešním utkání se jim dařila hlavně precizní obrana, přes kterou se soupeřky těžce prosazovaly.

V úvodu zápasu bylo na obou týmech patrné, co v tomto utkání jde. Není se čemu divit, že tlak na obou stranách byl vysoký, takže týmy kupily mnoho chyb. Češky tak v úvodu prohrály o dva body. Do druhé části vlétly zlepšenou defenzívou a Nizozemkám dovolily vstřelit jeden bod za devět minut hry. Díky parádní práci na obranné půlce si tak Češky do poločasu vypracovaly dvouciferné vedení.

Lvice vlétly do druhé půle stejně dobře, jako zakončily první. Jejich hru zastavovaly soupeřky jen za cenu faulu. Tvrdá a někdy za hranou faulu hraná obrana Nizozemska nebyla pro české hráčky příjemná. O to více těšilo, že soupeřky této své výhody nedokázaly využít, zatímco basketbalistky Romany Ptáčkové bodové dál hrály svoji hru. V poslední části hráčky ze země tulipánů ještě nesložily zbraně a trojkami chtěly odvrátit prohru. To se jím částečně dařilo. Pět minut před koncem snížily ztrátu na 16 bodů. Romana Ptáčková uklidnila během oddechové času hlavy svých hráček, které si koncovku utkání nenechaly zkazit a získaly potřebné vítězství a tedy již zmíněný postup na ME.

Bodově se prosadily všechny lvice. Nejlepší střelkyní zápasu byla s 19 body Renáta Březinová. Devět bodů nastřílela Veronika Voráčková, k tomu přidala 6 doskoků a 4 asistence. Její spoluhráčky z ZVVZ USK Praha Tereza Vyoralová a Simona Sklenářová zapsaly 5, respektive 2 body.

Česko – Nizozemsko 69:49 (10:12, 21:7, 23:11, 15:19)
Březinová 19, Voráčková 9, Andělová 7, Stoupalová, Hamzová a Holešínská po 6, Vyoralová 5, Zeithammerová 3, Kopecká, Vojtíková, Čechová a Sklenářová po 2