Ztráty stály ZVVZ USK Praha vítězství

31.1.2023
Ve 12. kole Euroligy se nastoupily proti sobě první s druhým ve skupině A. Královka byla svědkem utkání, které nabídlo skvělou podívanou, diváckou atmosféru a drama v koncovce. Zápas nakonec dopadl hůře pro ZVVZ USK Praha, které prohrálo proti Fenerbahce Istanbul 66:73.

Přitom domácí vstoupily do zápasu skvělou šestibodovou sérií. Pak si bohužel María Conde poranila kotník a to rozhodilo soustředěné basketbalistky ZVVZ USK Praha. Jejich výkon se vystupňoval, když Fenerbahce umazalo ztrátu. Nakonec přeci jen Pražanky urvaly vedení na svou stranu a do druhé části šly s pěti body náskoku. ZVVZ USK Praha do ní vstoupilo více jak dvouminutovou střeleckou odmlkou. Toho využilo Fenerbahce, které dotáhlo ztrátu na jediný bod. Po té se dlouho hrála vyrovnaná partie. Až v samém závěru basketbalistky Natálie Hejkové chytly lepší rytmus a znovu si vypracovaly pětibodové vedení.

Vstup do druhé půlky hráčkám ZVVZ USK Praha vůbec nevyšel. Střelecky se prosadila až po pěti minutách Temi Fágbénlé. Tím zastavila sérii Fenerbahce a také srovnala stav utkání na 40:40. V tu chvíli tahali domácí za kratší konec. Naštěstí jím fungovala obrana a turecký tým zásadně neodskočil ve vedení. Po dvou a půl minutách poslední části se dostalo ZVVZ USK Praha na rozdíl jediného bodu. Pět minut do konce za stavu 61:62 vstřelila Teja Oblak a přehoupla vedení na svoji stranu. Soupeřkám trvalo skoro dvě minuty, než opět získaly vedení. Bohužel domácím došly síly a na zdramatizování koncovky tak nedošlo. ZVVZ USK Praha doplatilo na vysoký počet ztrát. Z těch vytěžilo Fenerbahce 19 bodů. Domácí sice dominovali na doskoku, ale hosté dali z vymezeného území 38 bodů. Fenerbahce si upevnilo první příčku v tabulce A, hned za ním o dva body zaostává ZVVZ USK Praha.

Domácí držela bodově Valériane Vukosavljević, která si připsala double double za 23 bodů a 10 doskoků. Brionna Jones přidala 16 bodů a 9 doskoků. 12 bodů stihla Témi Fágbénlé.

ZVVZ USK Praha – Fenerbahce Istanbul 66:73 (21:16, 17:17, 9:19, 19:21)
Vukosavljević 23 (10 d.), Jones 16 (9 d.), Fágbénlé 12, Thomas 6, Voráčková 4, Oblak 3 (8 d., 8 a.), Conde 2, Vyoralová 0