Posun na druhé místo

25.1.2023
ZVVZ USK Praha jelo k euroligovému zápasu do Polkowic, které z měření sil z úvodu sezóny vzešlo jako vítěz. Pražanky nejen chtěly odčinit domácí porážku, ale případné vítězství by znamenalo postup na druhé místo v tabulce A.

Že ZVVZ USK Praha chce vyhrát, bylo jasné od úvodního rozskoku. Po šesti minutách vedlo už dvouciferným rozdílem. Polkowicím se několikrát podařilo umazat ztrátu, nikdy ne tak, aby si české mistryně nevzaly dvouciferné vedení zpět. Ve druhé části, která byla velice vyrovnaná, domácí dokázaly přibrzdit rozjeté ZVVZ USK Praha. Do šaten se šlo tedy za stavu 28:37 z pohledu Polkowic.

Domácí vstoupili do druhého poločasu lépe a stlačily ztrátu na osm bodů. Hráčky vedené Natálií Hejkovou se oklepaly a nasměřovaly ZVVZ USK Praha k jednoznačné výhře čtyřiadvaceti body v řadě. V tom byly namočená hlavně španělská křídelnice María Conde, která proměnila tři trojky v řadě a k tomu přidala tři proměněné šestky. Také skvělá obrana ZVVZ USK Praha udělala své, když domácím dovolila pouhých 9 bodů. Do poslední části šel pražský celek s třicetibodovým rozdílem. Ten se navýšil ve čtvrté čtvrtině až na 38 bodů. V závěru Polkowice jen esteticky upravily finální výsledek na 92:57 z pohledu ZVVZ USK Praha. Tým Natálie Hejkové tak vrátil porážku a to drtivým rozdílem. K tomu ještě předskočil Polkowice v tabulce A na druhé místo a to vše před dvacítkou svých fanoušků, kteří vyrazili podpořit ZVVZ USK Praha do Polska. 

ZVVZ USK Praha táhly čtyři dvouciferné střelkyně. Nejvíce bodů nasázela Polkowicím María Conde, její účet se zastavil na 18 bodech. Po 16 bodech zapsaly Alyssa Thomas a Valériane Vukosavljević. Ty si také připsaly 8, respektive 7 doskoků. 13 bodů stihla Temi Fágbénlé. Teja Oblak nastřílela „jen“ 7 bodů, ale jejich 14 asistencí znamená rekord letošního ročníku Euroligy. ZVVZ USK Praha přivítá v úterý na domácí palubovce od 19 hodin Fenerbahce Istanbul.

BC Polkowice – ZVVZ USK Praha 57:92 (15:25, 13:12, 9:30, 20:25)
Conde 18, Thomas 16 (8 d.), Vukosavljević 16 (7 d.), Fágbénlé 13, Vyoralová 9, Jones 8 (9 d.), Oblak 7 (14 a.), Voráčková 5, Sklenářová 0