Drama na Královce

18.1.2023
V 10. euroligovém kole vyhrály basketbalistky ZVVZ USK Praha nad Bourges 65:57. Vítězství se přelilo na stranu domácích v poslední čtvrtině. Díky tomu získaly potřebné body do tabulky A a čtyři kola před koncem základní části mají postupové počty ve svých rukách.

Domácí rychle otevřeli skóre úspěšnou trojkou z ruky Maríi Conde a ujali se tak vedení. Kdo po této akci čekal na velké střelecké hody, ten musel být zklamaný. První část byla více o tvrdých obranách než o ofenzivní smršti a týmy tak šly do druhé čtvrtiny za stavu 10:10. V té za kratší konec tahal Bourges, než se mu podařilo minutu před půlkou překlopit vedení na svou stranu. ZVVZ USK Praha tak v poločase ztrácela pouhé dva body.

Basketbalistky Natálie Hejkové do druhého poločasu nevstoupily vůbec dobře, když dovolily soupeřkám rychlých sedm bodů v řadě. Ani dvě proměněné šestky Valériane Vukosavljević nezastavily francouzský nápor a hosté se blížili k dvoucifernému vedení. ZVVZ USK Praha se párkrát podařilo dotáhnout na pětibodový rozdíl, ale Bourges vždy jejich nápor odvrátil. Poslední část začínaly domácí hráčky s šestibodovou ztrátou. V prvních chvílích se ZVVZ USK Praha třikrát dostalo na tříbodový dostřel, až po čtvrté toho využili a Teja Oblak úspěšnou trojkou srovnala stav na 50:50. Vzápětí další trojku přidala Tereza Vyoralová a rázem byli v laufu domácí. Ti si tak do půlky poslední části vypracovali deseti body v řadě své pětibodové vedení. Bourges ještě nesložil zbraně a dotáhl se 145 vteřin před koncem na pouhý bod. Rozjeté hráčky ZVVZ USK Praha žádné drama nepřipustily a v tomto čase nasázely soupeřkám dalších sedm bodů. Tím si připsaly sedmou výhru v tomto euroligovém ročníku.

ZVVZ USK Praha nastřílelo „pouze“ 65 bodů a jen dvěma hráčkám se podařilo střelecky přehoupnout přes desetibodovou hranici. Tou první je Alyssa Thomas, která jedenácti body v poslední části, nakonec nasbírala bodů 15. K tomu přidala ještě 14 doskoků a opět tak získala double double. Dvouciferný počet bodů stihla také Tereza Vyoralová, jejíž úspěšně střely z poza trojkového oblouku týmu pomohly ve čtvrté čtvrtině.

ZVVZ USK Praha – Tango Bourges 65:57 (10:10, 14:16, 15:19, 26:12)
Thomas 15 (14 d.), Vyoralová 12, Vukosavljević 9, Conde 8, Jones 7 (10 d.), Oblak 7, Voráčková 5, Fágbénlé 2