V Itálii se nadělovalo

21.12.2022
ZVVZ USK Praha vycestoval ke svému poslednímu zápasu Euroligy v tomto roce do Boloně. Do zápasu s předposledním týmem tabulky A nastoupila na straně českého družstva pouze 8 hráček. Vzápětí se ukázalo, že i tato malá skupina dokáže přehrát svého dnešního soka.

V boloňské aréně se čekalo překvapivě dlouho na první body. Ty po dvou minutách přišly z ruky Alyssy Thomas. Střelecké štěstí se na straně ZVVZ USK Praha zastavilo, když na tabuli svítil stav 4:9. Boloňa se poměrně rychle vrátila do hry a necelé tři minuty do konce první části šla do jednobodového vedení. V té chvíli basketbalistky Natálie Hejkové převzali otěže a devítibodovou šňůrou si zajistily pohodové vedení. Ve druhé části se ZVVZ USK Praha dostal do dvouciferného trháku, který byl až devatenáctibodový. Domácí před poločasem jen esteticky upravili skóre a Pražanky tak šly do šaten s velkým náskokem. V této chvíli chyběl křídelnici Alysse Thomas s patnácti body jediný doskok od double double.

Stejně jako v první půli byl výkon ZVVZ USK Praha jako na houpačce. Skupina Natálie Hejkové si v úvodu třetí části vypracovala skoro dvacetibodový náskok, který se dvě minuty před koncem zase zkrátil na 13 bodů. V jednoznačné čtvrté části basketbalistky ZVVZ USK Praha nastřílely 25 bodů, čímž stanovily finální skóre na 61:85. Dominance ZVVZ USK Praha byla nejvíce patrná v doskocích. Tam přeskákaly italský tým 61:31.

Hned dvě hráčky ve žlutém dneska dosáhly na double double. Brionna Jones stihla 22 bodů a 16 doskoků, z toho 10 obranných. Alyssa Thomas k 18 bodům přidala 14 doskoků. Dalším dvěma hráčkám tento počin utekl o chloupek. Temi Fágbénlé nastřílela 16 bodů a doskočila 9 míčů. Kapitánce ZVVZ USK Praha Teje Oblak, která se vrátila po zranění, utekl dokonce triple double. K 11 bodům přidala 9 doskoků a 9 asistencí.

Virtus Bologna – ZVVZ USK Praha 61:85 (10:18, 18:24, 17:18, 16:25)
Jones 22 (16 d.), Thomas 18 (14 d.), Fágbénlé 16 (9 d.), Oblak 11 (9 d., 9 a.), Conde 7, Voráčková 6, Vyoralová 5