Kvalifikace ME a hráčky ZVVZ USK Praha

28.11.2022
Basketbalistky ZVVZ USK Praha na krátkou chvíli vyměnily klubové dresy za ty reprezentační. Jak se dařilo hráčkám v kvalifikačním okně na Eurobasket 23 nebo kdo z nich už má jistou účast na šampionátu se dozvíte níže.

Český výběr měl pouze jedno kvalifikační utkání z důvodů vyřazení Běloruska. Bez ohledu na to, do zápasu proti Nizozemsku zasáhly tři hráčky z Letné. Pro Veroniku Voráčkovou to byl první zápas v nové sezóně a hned odehrála 23 minut, ve kterých zapsala 2 body, 3 doskoky a 8 asistencí a 2 zisky. Rozehrávačka Tereza Vyoralová zvládla za 27 minut 4 body, 6 doskoků, 4 asistence a 2 zisky. K vítězství 71:66 pomohla i jejich spoluhráčka Simona Sklenářová, která odehrála necelé 3 minuty.

Slovensko odehrálo v kvalifikaci dva zápasy. Hvězdou prvního z nich proti Lucembursku byla Barbora Wrzesiński. V něm zaznamenala 17 bodů, 5 doskoků, 6 asistencí, 3 zisky a 1 blok. Ve druhém utkání proti Itálii rozehrávačka ZVVZ USK Praha připsala 12 bodů, 2 doskoky, 9 asistencí a 1 zisk. Její výkony zařídily Slovensku prozatím druhou příčku ve skupině H.

Kapitánka ZVVZ USK Praha Teja Oblak a její národní tým mají účast na Eurobasketu 2023 jistou. I tak v prvním zápase kvalifikačního okna porazily Polky 78:71. Teja Oblak za 14 bodů, 7 doskoků a 13 asistencí a 2 zisky zapsala také double double. Druhý zápas proti Turecku sice Slovinsko prohrálo, ale letenská rozehrávačka v něm zapsala 7 bodů, 7 doskoků, 14 asistencí a 2 zisky.

Španělsku se čtyřmi výhry v kvalifikaci se podařilo kvalifikovat s předstihem. Velkou zásluhu na tom má María Conde. Ta proti Islandu odehrála 16 minut, ve kterých stihla 12 bodů, 4 doskoky a 6 asistencí. Ve druhém zápase zapsala 5 bodů, 2 asistence, 1 zisk a 1 blok.

Francouzský dres stále obléká i Valériane Vukosavljević. V utkání proti Finsku stihla za 20 minut 15 bodů, 4 doskoky, 5 asistencí a 4 zisky. Ve druhém měření sil proti Ukrajině stihla francouzská křídelnice 11 bodů, 4 doskoky a 3 asistence.