Důležitý krok pro lvice

24.11.2022
České reprezentantky porazily v kvalifikačním utkání Nizozemky a pootevřely dveře k další účasti na evropském šampionátu. I přes 17 bodové vedení se na konci zápasu musely strachovat o výsledek, který přeci jen dopadl lépe v jejich prospěch.

Prvního koše zápasu se diváci v Almeere dočkali až po dvou odehraných minutách. Domácí tak otevřeli skóre. Jenže Češky v tu chvíli koply do vrtule a rázem si vypracovaly jedenáctibodový náskok. Na českou stranu tak dopadl potřebný klid, který si přenesly basketbalistky Romany Ptáčkové do další části. V té si tvrdou obranou a rychlými protiútoky vypracovaly až sedmnáctibodové vedení, které Nizozemky do závěru první půle dokázaly jen kosmeticky upravit. Česko tak v poločase vedlo 43:28.

Po půlce se hra často zastavovala a to byla voda na nizozemské mlýny. Lvicím se tak hůře přecházelo do rychlých protiútoků. V půlce třetí části ještě bylo vedení českého týmu o 16 bodů. Avšak Nizozemky nechtěly dát svoji kůži lacino a pomalu stáhly ztrátu pod 10 bodů. Před poslední čtvrtinou tak nebylo nic rozhodnut. V té se domácí dostali na dostřel pěti bodů, ale namotivované české basketbalistky se opět dostaly do ráže a šly do dvouciferného náskoku. Ten držely ještě minutu do konce zápasu. Bohužel trojka Nizozemky Esther Fokke a šťastná střela Laury Westerik s klaksonem znamenaly vítězství Česka o pět bodů. Český výběr tak v únoru čekají odvety s Irskem a právě s Nizozemskem. V druhém vzájemném zápase si tým Romany Ptáčkové může dovolit prohrát o méně jak 4 body.

Češky táhla s 19 body Julie Reisingerová, Gabriela Andělová s 15 a Eliška Hamzová s 11 body. Dobrou zprávou pro fanoušky ZVVZ USK Praha je i 23 odehraných minut Veroniky Voráčkové.

Nizozemsko – Česko 66:71 (15:24, 13:19, 23:16, 15:12)
Reisingerová 19 (7 d.), Andělová 15, Hamzová 11 (6 zisků), Březinová 7, Zeithammerová 6, Holešínská 5, Vyoralová 4, Voráčková a Stoupalová po 2, Kopecká a Sklenářová po 0