Hořká porážka

15.11.2022
Drama se smutným koncem. Tak by se dal jednou větou shrnout zápas ZVVZ USK Praha ve čtvrtém kole Euroligy. Nad jejich síly byl tým Polkowic a hlavně jejich pivotka Mavunga. Ta byla v podkošovém prostoru téměř nezastavitelná a zatížila konto domácích 25 body a 17 doskoky.

ZVVZ USK Praha bylo v úvodu zápasu mnohem lepším týmem a několikrát si vypracovalo pětibodové vedení. Jenže houževnatí hosté si vždy dokázali poradit a manko stáhnout na dostřel. V půlky druhé půle byl scénář podobný. Jenže v tu chvíli Klaudia Gertchen proměnila dvě šestky, kterými srovnala stav zápasu. Od této chvíli si Polkowice držely mírný náskok, který se zastavil na tříbodovém vedení před poločasovou přestávkou.

Vstup do druhé půli nebyl pro ZVVZ USK Praha příjemný. Hosté si v krátké chvíli vypracovaly až čtrnáctibodové vedení. Ani tato velká ztráta nezlomila basketbalistky Natálie Hejkové a v následujících pěti minutách srovnaly stav zápasu, aby vzápětí vedly o šest bodů. Střelecké hody však nepokračovaly. Hráčky ZVVZ USK Praha v první polovině čtvrté desetiminutovky vstřelily jen 4 body a daly tak prostor Polkowicím. Ty se na domácí dotáhly, ale stále se nemohly dostat do vedení. To se jim povedlo až trojkou dvě minuty před koncem, která se ukázala jako klíčová. Na to už ZVVZ USK Praha nenašlo odpověď a po čtyřech euroligových kolech našlo přemožitele.

Valériane Vukosavljević se stala nejlepší střelkyní zápasu s 28 body. Za ní byla americká basketbalistka Alyssa Thomas, která zapsala double double za 21 bodů a 12 doskoků. Dalšími dvoucifernými střelkyněmi byly kapitánka Teja Oblak se 13 body a María Conde s 11.

ZVVZ USK Praha – BC Polkowice 80:83 (21:19, 18:23, 30:23, 11:18)
Vukosavljević 28, Thomas 21 (12 d, 6 zisků), Oblak 13, Conde 11 (8 as.), Wrzesiński 3, Sklenářová a Vyoralová 2