Stále bez porážky

9.11.2022
Že se jedná o souboj dvou zatím neporažených týmů, bylo patrné až po poločase. Basketbalistky ZVVZ USK Praha měly totiž snový vstup do utkání a rychle si vypracovaly dvouciferné vedení, které se zastavilo na 13 bodech. Bourges jim ve druhé části oplatilo stejnou mincí a zápas tak v druhé půli začínal na novo.

Jak už bylo řečeno výše, úvodní čtvrtinu ovládly hráčky ZVVZ USK Praha. Za pět minut nastřílely francouzskému soupeři 18 bodů a samy jich obdržely jen 5. Velkou zásluhu na tom měla Tereza Vyoralová, která stihla 7 bodů v krátkém sledu. Po jednoznačné první desetiminutovce přišla odpověď. Bourges sice nebylo tak produktivní v útoku, ale jejich méně prodyšná obrana zastavila střelecké snažení Pražanek. Oba soupeři tak šli do šatny s nerozhodným stavem. Jedinou střelkyní ZVVZ USK Praha ve druhé části byla Alyssa Thomas s osmi body.

Po poločase tak začalo velice zajímavé a dramatické utkání. Bourges záhy odskočil do pětibodového vedení. Dvě trojky z ruky Valériane Vukosavljević a Tejy Oblak tuto ztrátu rychle umazaly. Hra se tak přelévala z jedné strany na druhou a nevypadalo to, že se něco zásadního stane. A stalo. Basketbalistky ZVVZ USK Praha si v poslední minutě a půl vypracovaly pětibodové vedení, které Bourges jen kosmeticky upravilo. Hráčky Natálie Hejkové se v posledním dějství dostaly po třech minutách do vedení o 7 bodů. Francouzský tým však pomalu a jistě ztrátu umazal a tak nás čekala velice napínavá koncovka. Říká se, že poslední minuty patří šampionům a to za stavu 65:65, 1 minutu a 36 vteřin před koncem dokázala kapitánka Teja Oblak. Nejdříve trojkou, pak layupem uklidnila hru svého týmu. A to se nakonec ukázalo jako klíčové pro vítězství v dnešním zápase. Bitvu taktických faulů domácí hráčky nezvládly a ZVVZ USK Praha zůstává stále neporažané.

Velkou zásluhu na dnešní výhře měla Alyssa Thomas. Ta bodové podržela tým v druhé části a za celý zápas nastřílela 28 bodů, doskočila 9 míčů a má 6 finálních přihrávek. Velkou oporou na útočné půlce byla také Valériane Vukosavljević s 16 body a 7 doskoky. Kapitánka Teja Oblak se také dostala přes dvoucifernou hranici a to s 12 body a 8 doskoky. Stále lépe hrající Tereza Vyoralová zaznamenala 11 bodů.

Tango Bourges – ZVVZ USK Praha 70:73 (13:26, 21:8, 17:20, 19:19)
Thomas 28 (9 d., 6 a.), Vukosavljević 16 (7 d.), Oblak 12 (8 d.), Vyoralová 11, Conde 4 (8 d.), Hempe 2, Wrzesiński a Sklenářová po 0