Vezeme výhru z Valencie

2.11.2022
ZVVZ USK Praha vyrazilo na první venkovní zápas letošního ročníku Euroligy do španělské Valencie. Ta v minulém kole vyhrála o 2 body na domácí palubovce a dnešní utkání tak nemělo jasného favorita.

Domácí vstoupily do zápasu sedmi body v řadě. Basketbalistky ZVVZ USK Praha se tím nenechaly znechutit a po pěti odehraných minutách samy vedly o 8 bodů. Vedení, které si zde Pražanky vytvořily,  se na konci zápasu ukázalo jako klíčové. Ve druhé části byla hra velice vyrovnaná. Když se jednomu týmu podařilo změnit bodové rozpětí, druhý celek to okamžitě vrátil na původní rozdíl. Za kratší konec tahaly přeci jen hráčky ZVVZ USK Praha, když dovolily španělskému rivalovi umazat dva body z vydobytého náskoku.

Po poločase se pokračovalo v nastoleném tempu. Oba týmy fungovaly velice dobře jak na útočné, tak na obranné polovině. Za zmínku tak stojí pouze počin Valériane Vukosavljević. Ta za 30 odehraných minut nastřílela 29 bodů. Po vlažném úvodu do poslední části si ZVVZ USK Praha začalo pomalu budovat větší náskok. Dvě a půl minuty do konce tak byl stav 67:79 z pohledu domácích. Bohužel se Valencie ještě vzchopila a 60 vteřin před konec byl náskok ZVVZ USK Praha jen tříbodový. Vypjatou koncovku lépe zvládly basketbalistky vedené Natálií Hejkovou a vezou tak ze Španělska důležitou výhru 83:76.

Lví podíl na výsledku má již zmíněná Valériane Vukosavljević, jejíž body se zastavily na čísle 33. Dalšími dvoucifernými střelkyněmi jsou Alyssa Thomas a María Conde. Obě si zapsaly double double. Američanka za 22 bodů a 10 doskoků. K tomu ještě přidala 7 asistencí. Španělka nastřílela Valencii 12 bodů a také doskočila 10 míčů. Další zápas odehraje ZVVZ USK Praha příští týden na půdě Tango Bourges.

Valencie Basket Club – ZVVZ USK Praha 76:83 (22:28, 22:20, 17:19, 15:16)
Vukosavljević 33, Thomas 22 (10 d., 7 a.), Conde 12 (10 d.), Oblak 9, Vyoralová 7, Wrzesiński a Sklenářová po 0