Potvrzení role favorita

19.8.2022
V úvodním duelu mistrovství Evropy do šestnácti let potvrdily české basketbalistky roli favorita a jednoznačně porazily Dánsko. O to těžší bude zítřejší zápas proti Francii, která je adept na medaili.

Češky v zápase potvrzovaly svoji roli hlavně v obraně. Dánky se téměř osm minut nemohly prosadit a lvice tak mohly s přehledem sázet jeden bod za druhým. I díky tomu získaly brzo dvouciferné vedení, které se po deseti minutách zastavilo na čísle 22. Dobrý defenzivní doskok znamenal rychlý protiútok. To byl recept na dánskou hru. Basketbalistky vedené Richardem Fouskem mírně zvolnily, když vedení bylo třicetibodové. Ani to však Dánky nedokázaly využít a do šatny se šlo s vysokým náskokem z pohledu českého týmu.

V druhé půli nedošlo k ničemu zásadnímu. Češky dokázaly ještě poodskočit ve skóre a připsat si tak první výhru na turnaji. Jediné, co je může mrzet je 24 ztrát. Ty sice byly vykompenzovaný 22 zisky a 67 doskoky, ale to vše proti slabšímu soupeři.

Lvice bodově táhla Emílie Brzoňová s dvanácti body. O bod méně stihla Martina Kopecká. Pod oběma koši si skvěle vedla Nikola Kubínová se 14 doskoky. Díky vypracovanému náskoku dostala každá česká hráčka přes 10 minut na hřišti. Celkově všechny basketbalistky Richarda Fouska nastřílely 81 bodů a udržely soupeřky na 38 bodech.

Česko – Dánsko 81:38 (25:3, 19:10, 20:17, 17:8)
Brzoňová 12, Kopecká 11, Večeřová 8, Staňková 7, Bláhová, Pilařová, Javanská, Kubínová (14 d.) a Kaducová po 6, Bernasová 5, Hamzová a Holá po 4