Stříbrné lvice

16.7.2022
České basketbalistky do dvaceti let skončily na evropském šampionátu na druhém místě. Ve finálovém utkání nestačily na favorizované Španělky a po dvou dekádách znovu přivezly medaile pro tuzemský mládežnický basketbal.

Na body skoupí zápas, přinesl prvních pět bodů na české straně a to ještě nebyly odehrány dvě minuty utkání. Pak se týmy na tři a půl minuty střelecky odmlčely a až v závěru čtvrtiny se hala v Šoproni dočkala dalších bodů. Bohužel pro Česko, jich více bylo na straně soupeřek. Španělky tak přes mdlý vstup do finálového boje dokázaly ovládnout úvodní desetiminutovku. Stejně tomu bylo i v té druhé. Jejich tvrdá obrana dovolila Češkám jen čtyři body do poločasu. To v součtu znamenalo devítibodové manko na Španělsko.

Bodově nejzajímavější čtvrtina byla ta třetí. Lvice dokonce umazaly velkou část španělského náskoku, a když Kateřina Zeithammerová proměnila dvojtakt, byl stav 24:26. Španělky však ještě neřekly poslední slovo a v závěru se dostaly do dvouciferného vedení. To v samém závěru kosmeticky upravila Dominika Paurová a tak se šlo do poslední čtvrtiny za stejného stavu, jako do té třetí. Po osmi odehraných minutách se lvice přiblížily na rozdíl jediného bodu a zápas dostal fantastický náboj. Zkušený španělský celek si výsledek pohlídal a bere zlato z evropského šampionátu.

Zápas se bodově povedl Dominice Paurové se třinácti a Kateřině Zeithammerové s 10 body a 8 doskoky. Je velká škoda, že se k nim nepřidala například Valentýna Kadlecová. Tahounka týmu v předešlých zápasech.  Útěchou pro ni může být jmenování do All-Star pětky celého turnaje.

Česko – Španělsko 42:47 (10:12, 4:11, 14:14, 14:10)
Paurová 13, Zeithammerová 10 (8 d.), Malíková 6, Kadlecová 4, Pokorná 3, Vydrová, Brejchová a Ceralová po 2, Fučíková a Hibalová po 0