Ženskou reprezentaci povede Romana Ptáčková

17.5.2022
Novou hlavou realizačního týmu českých basketbalistek se stala Romana Ptáčková. Trenérka Hradce Králové převezme žezlo v rozjeté kvalifikaci o Eurobasket po Štefanu Svitkovi. Tým povede již od nadcházejícího tréninkového kempu, který začne za pár dnů.

Romana Ptáčková má dlouholeté a úspěšné zkušenosti s mládežnickými reprezentacemi, u kterých je již 14 let v řadě. Ta bude v následující sezóně také trenérkou Hradeckých Lvic a v létě ještě povede reprezentaci do 20 let na evropském šampionátu v Maďarsku.

„Dostala jsem nabídku, kterou jsem samozřejmě chvíli zvažovala, ale taková pozice se těžko odmítá. Není jednoduché převzít tým uprostřed rozběhnuté kvalifikace, kdy pak v průběhu těch oken není moc času na přípravu. Je určitě potřeba tým nějakým způsobem omladit. Neříkám, že vyměníme všechny hráčky, protože je třeba mít i střední generaci, ale několik hráček se na MS U19 ukázalo ve výborném světle a dokázaly být konkurenceschopné, tak je to příslib do budoucna a v následujícím roce určitě budu chtít zkoušet víc mladých hráček,“ nechala se slyšet nová trenérka národního týmu.

„Vzhledem k dlouhé pauze mezi kvalifikačními okny nás netlačil čas. Chtěli jsme, aby rozhodnutí o trenérovi udělal až nově zvolený Výbor ČBF. Takto má paní trenérka Ptáčková důvěru aktuálního vedení federace. Celou situaci v národním týmu žen jsme několikrát probírali. Nyní se vytváří základ úspěchu v budoucích letech. Hledali jsme někoho, kdo má velké zkušenosti s prací s mladými hráčkami. Myslím, že výsledky paní trenérky Ptáčkové hovoří jasně a nikoho lepšího jsme nyní k národnímu týmu přivést nemohli,“ podporuje Romanu Ptáčkovou předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta.

Svůj trenérský tým doplnila o Tomáše Holešovského, se kterým má zkušenosti z U20. K sobě do party přiberou ještě videokouče a možná posila do širšího realizačního týmu.