21/22 v číslech

12.5.2022
Upozornění! Následující článek ocení zejména milovníci statistik. Dočtete se v něm, jak úspěšné byly basketbalistky ZVVZ USK Praha v sezóně 2021/2022 pomocí čísel.

Hráčky vedené Natálií Hejkovou odehrály v letošním ročníku celkem 46 soutěžních utkání, v nichž byly 39krát úspěšné. V Renomia ženské basketbalové lize zvládly 27 zápasů bez porážky a celkem tak mají na svém kontě 245 vítězství v řadě. Aby překonaly rekord Žabin (256 zápasů bez porážky v řadě), musí v příští sezóně vyhrát 12 utkání za sebou.

Kdo je s matikou kamarád, tak si dopočítal, že zbylých 19 utkání se týkalo Euroligy. 14 zápasů v základní části, 3 v play off a 2 ve Final Four. Z těchto duelů bylo 12 vítězných. Vezmeme-li v potaz, že ZVVZ USK Praha prohrál zápas s BLMA o bod šestkou v poslední vteřině, nebo že přišel o vítězství v Jekatěrinburgu špatným výkonem rozhodčího v posledních pěti vteřinách, dá se tato bilance považovat za více než skvostnou. Bohužel dvě porážky odčinit nejde. Ty, které přišly na závěrečném turnaji v Istanbulu v semifinále a posléze i v boji o třetí místo.

Útok ZVVZ USK Praha patřil v Eurolize k těm nejlepším. S průměrem 83 bodů na zápas v základní části patří Pražankám druhé místo. Skvěle si také vedly v obraně, soupeřkám dovolily v průměru 64 bodů za utkání. Že tým je ofenzivnějšího ladění, svědčí i statistika stovkového nástřelu. Prolomit tuto hranici se novopečeným mistryním podařilo hned 19 krát, z toho jednou v Eurolize.

Individuálním statistikám v RŽBL vévodí dvojice Američanek v žlutém dresu. S průměrem 23,8 bodů na zápas je Briona Jones nejlepší střelkyní. Její spoluhráčka Alyssa Thomas zase kraluje statistice finálních přihrávek, kterých má 6,4 na utkání. Smutným vítězem je María Conde, která je v obou těchto statistikách hned za svými parťačkami. Koeficient užitečnosti ukazuje, že na prvních pěti místech jsou právě hráčky ZVVZ USK Praha.

Srovnání na evropské úrovni vychází pro basketbalistky z Prahy také příznivě. Hned dvě hráčky jsou v top10. Brionna Jones na druhém místě s více než 20 body, María Conde na šesté příčce s více než 17 body na zápas. První jmenovaná dala také nejvíce bodů v letošním euroligovém ročníku. Její zápis činí 344 bodů, což je o 23 bodů více, než druhá Kyla McBride. 27 bloků Dragany Stanković jí zajistilo druhou příčku v této kategorii. Na stejné pozici se umistíla Alyssa Thomas v asistencích. Zde má průměr téměř 6 finálních přihrávek na zápas. Křídelnici se povedl ještě jeden skvělý kousek – 7krát zapsala double double. Její americké spoluhráčce Brionně Jones se to povedlo „jenom“ 5krát.