ženský basketbal v létě nespí

5.5.2022
Letošní sezóna se kvapem blíží ke svému konci. To však neznamená, že léto nenabídne velké basketbalové události. Na palubovkách pod bezednými koši se uskuteční tři mládežnické evropské šampionáty a dva celosvětové turnaje.

Maďarsko, to je to místo, kde se v červenci bude pořádat evropský šampionát dívek do dvaceti let. V Šoproni se reprezentantky Česka od 8. července utkají ve skupině A s týmy Francie, Nizozemska a domácího Maďarska.

O den později, ve stejném státě, ale ve městě Debrecín, odstartuje světový šampionát dívek do 17 let. V tomto případě bohužel bez české účasti. Za to zde budou k vidění například družstva Spojených států, Španělska, Argentiny, Slovinska a Francie.

Osmnáctileté lvice poletí do řeckého Heraklionu, kde se v evropském šampionátu postupně utkají ve skupině B s Belgií, domácími Řekyněmi a lotyšským výběrem. Turnaj startuje 6. srpna a šampionky budou známy o devět dnů později.

Portugalské město Matosinhos na předměstí Porta přivítá od 19. srpna na svých palubovkách evropský šampionát dívek do šestnácti let. České reprezentantky se zde střetnou s Dánskem, Řeckem a Francií. Turnaj vyvrcholí 27. srpna zápasem o zlato.

Největší ženská basketbalová událost léta se bohužel na evropském kontinentu neuskuteční. V Austrálii se sejdou nejlepší týmy planety, aby od 22. září změřily své síly a získaly pohár mistrů světa. Do Sydney tak přijede 12 družstev, které odehrají celkem 38 zápasů během deseti dnů.