Jeden zápas od titulu

16.4.2022
Finálová série Renomia ženské basketbalové ligy se přesunula do Brna. Žabiny nevyužily domácího prostředí a ZVVZ USK Praha je tak krok od celkového prvenství v tomto ročníku. V minulém zápase excelovala Alyssa Thomas, v tom hrála prim její americká spoluhráčka Brionna Jones.

V dresu ZVVZ USK Praha nastoupila Teja Oblak se zlomeným nosem a nahradila tak odpočívající Terezu Vyoralovou. Bez ohledu na toto střídání Pražanky vstoupily rázně do zápasu. Ani jednou neprohrávaly a v úvodní periodě dovolily soupeřkám pouhých 6 bodů. Ve druhé části ZVVZ USK Praha i přes zlepšený výkon Brňanek atakovalo třicetibodovou hranici. Pro hosty to znamenalo jediné, v poločase bylo jejich vedení o jednatřicet bodů. Právě navrátivší kapitánka Teja Oblak byla se třinácti body nejproduktivnější střelkyní svého týmu v úvodní polovině utkání.

Brno vstoupilo do druhé půle dobře a stáhlo ztrátu na 24 bodů. K tomu Žabinám pomohl střelecký výpadek na straně ZVVZ USK Praha. Pražanky se trochu oklepaly a přiblížily se k poločasovému vedení. Domácí tak dostaly malou útěchu v podobě vyhrané čtvrtiny nad obhájkyněmi titulu 13:10. Do závěrečného dějství poslala Natália Hejková i dorostenku Marii Žílovou. Ta se vzápětí prezentovala košem. Ten výrazně neovlivnil výsledek zápasu, který jednoznačně ovládl ZVVZ USK Praha a vyhrál i druhý zápas finálové série. Obhájit titul tak mohou Pražanky na své palubovce již toto úterý na Královce, kde se hraje netradičně od 20:15 hodin.

Jak již bylo zmíněno výše, Brionna Jones se dneska prezentovala kvalitním výkonem. Ten jí vynesl double double za 22 bodů a 13 doskoků. Teja Oblak po návratu nakonec zaznamenala 19 bodů. Alyssa Thomas, Veronika Voráčková a Dragana stanković se bodově seřadili vedle sebe. Američanka nastřelila 12, Češka 11 a Srbka 10 bodů.

Žabiny Brno – ZVVZ USK Praha 47:82 (6:24, 15:28, 10:13, 13:20)
Jones 22 (13 d.), Oblak 19, Thomas 12 (7 d., 8 as., 6 zisků), Voráčková 11, Stanković 10, Šípová 6, Žílová 2, Halátková 0