V Istanbulu bez medaile

10.4.2022
Basketbalistky ZVVZ USK Prah prohrály i druhé utkání ve Final Four a odjíždí z turnaje bez medaile. O ty je připravila druhá polovina zápasu, kdy jim v oslabené sestavě bez zraněné Maríe Conde došly síly. Nepomohl jim ani skvělý výkon Brionny Jones, která se stala nejlepší střelkyní zápasu a za dvouciferný počet doskoků si připsala double double.

ZVVZ USK Praha se nepodařil vstup do utkání, když po dvou odehraných minutách prohrával o pět bodů. O chvíli později se však pražský tým rozjel, stáhl ztrátu a sám se dostal před závěrem první čtvrtiny do sedmibodového vedení. Salamanka během druhé části zápas vyrovnala. Až za stavu 24:24 basketbalistky Natálie Hejkové zabraly a vypracovaly si nejvyšší vedení v zápase. Španělské soupeřky osmibodovou ztrátu do poločasu jen zkorigovaly na 5 bodů.

Nejslabší ofenzivní desetiminutovkou na závěrečném turnaji Euroligy se prezentovaly hráčky ZVVZ USK Praha ve třetí části. Pouhých 9 bodů u hráček Natálie Hejkové nebývá zvykem. K tomu se přidala smůla i na obranné půlce. Toho Avenida využila a dostala se do vedení o 8 bodů. Fanoušci pražského týmu v hale mohutně povzbuzovali a hráčky se jim chtěly odvděčit. Svoji ztrátu stáhly na pět bodů. V úzké rotaci jim však rychle docházely síly, které v závěru zápasu chyběly. ZVVZ USK Praha si tak i přes bojovný výkon nepřipsal vytoužené vítězství.

K americké pivotce Brionna Jones, která dala 26 bodů a doskočila 11 míčů, střelecky přidala jen Veronika Voráčková. České křídlo zaznamenalo 14 bodů a 7 doskoků. Kapitánka Teja Oblak, která musela být ošetřována mimo lavičku po úderu loktem do nosu, stihla nastřílet 7 bodů. Stejně tak si vedla i Alyssa Thomas. Ta ještě devětkrát doskočila a sedmkrát úspěšně přihrála. Tereza Vyoralová a Dragana Stanković zapsaly jen 3, respektive 2 body.

Perfumerias Avenida – ZVVZ USK Praha 71:59 (12:19, 20:18, 22:9, 17:13)
Jones 26 (11 d.), Voráčková 14 (7 d.), Thomas 7 (9 d., 7 as.), Oblak 7, Vyoralová 3 (7 as.), Stanković 2