ZVVZ USK Praha čeká zápas o bronz

8.4.2022
Finále Euroligy uteklo ZVVZ USK Praha v poslední čtvrtině. Po velice dobrých 30 minutách přišel útlum, který rozhodl, že skupina vedená trenérkou Natálií Hejkovou si zápas o zlato nezahraje. Může za to širší rotace soupeře i 11 úspěšných trojek na straně Fenerbahce.

Domácí sice otevřeli skóre zápasu a byli to oni, kteří drželi otěže utkání pevněji. I díky dvěma dlouhým trojkám Iagupové si Fenerbahce vypracoval náskok 5 bodů po prvních deseti minutách. Ve druhé části však ze ZVVZ USK Praha opadla nervozita a svěřenkyně slovenské trenérky začaly hrát svoji hru. Ta je založená na skvělé obraně a rychlých protiútocích. Obojí vycházelo a Pražanky začaly pomalu otáčet skóre zápasu ve svůj prospěch. Hráčky Fenerbahce rezignovaly na návrat do obrany a ulehčily tak ZVVZ USK Praha skórování. I v doskakování pod oběma koši vládly basketbalistky z Prahy a tak šly do šaten se sedmibodovým vedením.

Chvilku po přestávce se náskok přehoupl přes dvoucifernou hranici a ZVVZ USK Praha vedlo až o 12 bodů. Bohužel se Fenerbahce dařila střela z poza trojkového oblouku a publikum v Ulker Aréně to vycítilo a začalo hnát svůj tým ke zlepšené hře. V samém závěru třetí části si poranila rameno María Conde a do utkání již nenastoupila. Její rozhozené spoluhráčky v té chvíli ještě ubránily čtyřbodové vedení. Nevydaření vstup ZVVZ USK Praha do poslední části rozhodl o vývoji zápasu. Fenerbahce třináctibodovou šňůrou otočilo zápas ve svůj prospěch a dostalo se samo do dvouciferného vedení. Na konci sice přišla korekce z rukou Teji Oblak a Terezy Vyoralové, ale to na zvrat v zápase nestačilo. ZVVZ USK Praha si tak v neděli zahraje utkání o bronz proti Salamance, která ve druhém semifinále nestačila na Šoproň. Duel o třetí místo začne v neděli v jednu hodinu po poledni.

Sedm statečných hráček pod taktovkou Natálie Hejkové zdobila vůle hrát ofenzivní basketbal. Kapitánka Teja Oblak byla nejlepší střelkyní svého týmu. Zaznamenala 22 bodů a 7 asistencí. O bod méně stihla Brionna Jones, která ještě doskočila 7 míčů. Její americké spoluhráčce Alysse Thomas utekl triple double o 2 asistence, když za 40 minut na hřišti stihla 12 bodů, 14 doskoků a 8 asistencí. Bohužel i 7 ztrát. Jak jsme od ní zvyklí, do zranění skvěle hrající María Conde nastřílela 11 bodů.

ZVVZ USK Praha – Fenerbahce Safiport 74:83 (23:28, 22:10, 18:21, 11:24)
Oblak 22 (7 as.), Jones 21 (7 d.), Thomas 12 (14 d., 8 as.), Conde 11, Voráčková 5, Vyoralová 2, Stanković 1