Je to tam!

18.3.2022
Ve třetím rozhodujícím zápase euroligového čtvrtfinále přehrály hráčky ZVVZ USK Praha na domácí palubovce italské Famila Schio 90:77 a zajistily si po třech letech znovu účast ve Final Four. Tam za tři týdny v semifinálovém utkání narazí na Fenerbahce Instanbul.

Už od samého začátku zápasu bylo jasné, že ZVVZ USK Praha chtějí na domácí palubovce jednoznačně vyhrát. Po dvou matných zápasech byl obraz hry úplně jiný. Soustředěnou obranu z minulého zápasu dnes doplnila i úspěšná defenzíva. To se projevila dvouciferným bodovým rozdílem už po pěti odehraných minutách. Schio zlepšilo hru na obou půlkách a stáhly manko na 9 bodů. Druhá desetiminutovka byla jako na houpačce. ZVVZ USK Praha se dostalo až do 16 bodového vedení, jenže vlastními chybami dovolili soupeřkám snížit bodový rozdíl znovu na 9 bodů. Pražanky však dneska chytly ofenzivní slinu a Brionna Jones košem těsně před klaksonem zvýšila na dvouciferné vedení.

Po poločase si sedlo vše, co ZVVZ USK Praha umí. A to tvrdá obrana, ze které rychlými protiútoky skóruje. To v tomto případě znamenalo jedenáctibodové zatížené koše Schia v řadě. V minulém utkání se střely z dálky domácím moc nedařily. Za to dneska proměnily skoro každou druhou trojku. Díky tomu si vypracovaly až 23 bodů náskoku ve třetí části. V téhle čtvrtfinálové sérii nebylo nic jisté. Dokázaly to předešlé zápasy. Dneska to bylo Schio, které umazalo velký rozdíl v poslední čtvrtině a snížilo na osmibodový rozdíl. Před zaplněnými tribunami haly Královka se v dnešním zápase střelecky dařilo Veronice Voráčkové, která úspěšnou trojkou odvrátila drama a poslala svůj tým k vytouženému postupu do Final Four. Nejen její výkon, ale i výkon celého týmu ke konci zápasu oslavovali fanoušci ve stoje. Ti dneska právem byli šestým hráčem na hřišti.

Skvělé utkání zahrála všechna děvčata, které paní trenérka Natália Hejková vypustila na hřiště. Španělská křídelnice María Conde nasázela do italského koše 25 bodů a doskočila 8 míčů. Hlavním motorem v útoku ZVVZ USK Praha byla s 19 body Alyssa Thomas, která rychlým přechodem na útočnou půli dělala velké problémy obraně Schia. O bod méně stihla Veronika Voráčková, které byla u všeho podstatného. Nenápadný, ale za spousty špinavé práce zasloužený double double si dneska došla Brionna Jones. Jejich 12 bodů a 11 doskoků bylo velice důležitých. I kapitánce Teje Oblak se dneska dařilo a byla krůček od double double. 9 bodů a 8 asistencí určitě hráčkám ZVVZ USK Praha pomohlo.

ZVVZ USK Praha – Famila Schio 90:75 (26:17, 23:21, 23:13, 18:26)
Conde 25 (8 d.), Thomas 19, Voráčková 18, Jones 12 (11 d.), Oblak 9 (8 as.), Hanušová 5, Vyoralová 2