Velké, ale těžké vítězství

8.3.2022
Play off začaly hráčky ZVVZ USK Praha výhrou, jenže se na ní až překvapivě nadřely. Schio se velice dobře připravilo na opory domácích, kterým se nedařilo prosadit. Svěřenkyně paní trenérky Natálie Hejkové od patnácté minuty tahaly za kratší konec a jen díky skvělé závěrečné pětiminutovce vkročily lépe do čtvrtfinálové bitvy.

Do zápasu vstoupilo ZVVZ USK Praha soustředěné a uvolněné. Za to na Schiu byla vidět nervozita. Po chvilce se však hra dramaticky vyrovnala a ani jednomu z týmů se nepodařilo jít do trháku. První čtvrtina tak překvapivě skončila remízou. To se podepsalo na psychice domácích a rázem to byly oni, kdo kupil nepřesnosti a ztráty. Naštěstí pro ně se Schiu nepodařilo tyto chyby přetavit ve velké vedení a do šaten se šlo s dvoubodovou ztrátou z pohledu ZVVZ USK Praha.

Zlom nastal po přestávce, kdy se domácím nepovedla třetí čtvrtina. Pouhých 9 nastřílených bodů je něco, na co nejsem u ZVVZ USK Praha zvyklí. Za to jejich defenzíva pracovala slušně a obdržených 13 bodů není ostuda. V tomhle případě to však znamenalo šestibodovou ztrátu. S tím, jaká nálada vyřazovala z Pražanek, se zdálo, že je po zápase. To se v první polovině poslední čtvrtiny také potvrdilo a Schio se ujalo dvanáctibodového vedení. Po time-outu trenérky Natálie Hejkové se však stalo něco, co v tu chvíli málo kdo čekal. Její hráčky se zvedly a ovládly finální část zápasu 18:4. Zlepšená defenzíva ZVVZ USK Praha nedovolila několikrát vystřelit Schiu v povolených 24 vteřinách. To nejvíce nabudilo Maríi Conde, která z 18 bodů dala 14 v poslední části. Když se domácí dostali do dvoubodového vedení, získala Teja Oblak míč a byla při tom faulována. Jeden trestný hod proměnila a vypracovala pro svůj tým klíčový náskok. Vzápětí Jasmine Keys proměnila jen jeden svůj trestný hod a uzavřela tak stav zápasu 72:70 pro ZVVZ USK Praha.

Skupina vedená Natálií Hejkovou může o svém postupu do Final Four rozhodnout příští úterý na půdě Schio. Případný třetí zápas je naplánován na 18. března v Praze. To by María Conde, jako nejlepší střelkyně zápasu s 18 body, určitě nechtěla. O bod méně zaznamenala kapitánka ZVVZ USK Praha Teja Oblak. Ještě o bod méně stihla Brionna Jones. Ta k tomu však přidala i 8 doskoků. 11 bodů a 7 doskoků stihla Alyssa Thomas.

ZVVZ USK Praha – Famila Schio 72:70 (21:21, 18:20, 9:13, 24:16)
Conde 18, Oblak 17, Jones 16 (8 d.), Thomas 11 (7 d.), Vyoralová 6, Voráčková 4