Souboj prvního s druhým

5.3.2022
V posledním kole Renomia ženské basketbalové ligy přijely Žabiny na Královku. Brněnský tým je s jednou porážkou, kterou mu uštědřil ZVVZ USK Praha v 9. kole, na druhém místě. Zápasy těchto týmů jsou vždy napínavé a dnes to bylo ještě okořeněné sousedním postavením v tabulce.

O favoritovi utkání nebylo od začátku pochyb a mohla za to španělská křídelnice María Conde. Ta během úvodní čtvrtiny stihla 14 bodů a byla téměř stoprocentní ze střelby z pole. Skvělý výkon v defenzívě také nesl své ovoce. Jen tři proměněné střely propadly obroučkou na obranné polovině ZVVZ USK Praha. V další části se hra vyrovnala a získaný náskok domácích se moc nezvyšoval. Po jisté chvíli se však ofenzíva ZVVZ USK Praha zvedla, tím se dostaly do 27 bodového vedení. Žabiny Brno zbraně nesložily a stihly do poločasu stáhnout ztrátu na 22 bodů.

Zrychlení v přechodové fázi, agresivnější obrana a lepší pohyb míče byly instrukce, které nařídila paní trenérka Natália Hejková svým hráčkám o poločasové přestávce. To vše její mančaft začal produkovat a neslo to své ovoce. Žabiny se stejně jako v první desetiminutovce zaznamenaly 7 bodů. Domácí díky 24 bodům navýšily své vedení na téměř čtyřicet bodů. V poslední části Pražanky potvrdily svoje vedení a jdou do play off z prvního místa. V play off by tak měl ZVVZ USK Praha narazit na SBŠ Ostrava, který díky horšímu vzájemnému skóre se Slovankou, skončil na osmém místě.

Nejlepší střelkyní ZVVZ USK Praha byla María Conde s 23 body. Brionna Jones zapsala již během třetí čtvrtiny double double s 12 body a 11 doskoky. Hned za ní jsou hned dvě hráčky s jedenácti body, jmenovitě Veronika Voráčková a Tereza Vyoralová. O jeden bod méně zapsal Teja Oblak. Dobrou zprávou pro trenérku domácích je, že se prosadily všechny hráčky, které měla dneska k dispozici.

ZVVZ USK Praha – Žabiny Brno 95:45 (26:7, 22:19, 24:7, 23:12)
Conde 23, Jones 12 (11 d.), Voráčková a Vyoralová po 11, Oblak 10, Hanušová a Thomas po 9, Halátková 6, Šípová 4