šance na druhé místo žije

19.2.2022
Dohrávkou skončila skupinová fáze ženské Euroligy pro ZVVZ USK Praha. V domácí hale na Královce porazily TTT Riga a šance na druhé místo je stále živá. Dvacetibodovou výhru přinesla precizní a hlavně čistá obrana a trio Jones, Thomas a Conde.

Domácím se povedl vstup do utkání, kdy si vypracovali osmibodové vedení. To vzápětí Riga vymazala a za stavu 12:12 chvíli před koncem nebylo o ničem rozhodnuto. To byl také naposledy, kdy bylo skóre vyrovnané. Od té chvíle ZVVZ USK Praha zařadil rychlejší stupeň a do druhé části šel s šestibodovým vedením. Hosté nesložili zbraně a znovu se dotáhli na dostřel. Pražanky v pravou chvíli zabraly a po dvaceti odehraných minutách vedly o devět bodů. Velkou zásluhu na tom mělo právě výše zmíněná trojice. A to nemluvě o Alysse Thomas, která sahala po double double už před přestávkou. Se 14 body a 9 doskoky to byla právě ona, která tlačila své spoluhráčky do rychlých protiútoků.

Ve třetí části bylo stále o co hrát. Riga furt zápas nevzdala a dotáhla se na pět bodů. Ale ZVVZ USK Praha však nechtěla dopustit žádné drama a po chvilce poprvé vedla dvouciferným rozdílem. Do konce třicáté minuty rozdíl ještě nevýšily a to bylo to, co Rigu zlomilo. V závěru už se hostům nic zásadního nepovedlo a týmy se tak rozešly dvacetibodovým rozdílem.

Trojice María Conde, Alyssa Thomas a Brionna Jones celkem nastřílely více bodů, než celý lotyšský celek dohromady. Poslední jmenovaná stihla 32 bodů s téměř osmdesátiprocentní přesností. María Conde stihla 23 bodů a v útoku patřila k pilířům letenského celku. Alyssa Thomas dosáhla na moc pěkný double double. Nastřílela 19 bodů, doskočila 16 míčů, z toho 12 v defenzívě. V tuto chvíli drží ZVVZ USK Praha druhé místo ve skupině A. To se ovšem může změnit ve čtvrtek. Když Salamanka porazí Montpeliér, odsunou Pražanky na třetí pozici.

ZVVZ USK Praha – TTT Riga 84:64 (18:12, 25:22, 21:16, 20:14)
Jones 32, Conde 23, Thomas 19 (16 d.), Vyoralová 6 (7 as.), Oblak 4, Hanušová, Šípová a Voráčková po 0