Bilance roku 2021

31.12.2021
Jak bývá zvykem, na konci každého roku dochází k ohlédnutí za tím, jaký byl, co přinesl a co by mohl přinést rok následující. ZVVZ USK Praha tak přináší bilanci svého roku 2021.

V lednu se na Královce představily týmy z euroligové bubliny. Týden před turnajem se však zranila americká opora ZVVZ USK Praha Alyssa Thomas a to se podepsalo na psychice týmu. Jako náhrada byla angažována jiná americká hvězda Candice Dupree, bohužel ani ta družstvu nepomohla k postupu do další části Euroligy. ZVVZ USK Praha tak po dlouhé době chybělo ve vyřazovací části.

Po smolném vstupu do roku 21 a opuštěním Euroligy, se vedení rozhodlo nahradit zápasový výpadek účastí v Českém poháru. Po sérii zápasů se tak prvenství po dlouhé době vrátilo na Královku. Pár dní na to skončila i Renomia ženská basketbalová liga. V té ZVVZ USK Praha nenašla přemožitele a po 11. v řadě ovládla nejvyšší českou soutěž. Smolnou tečkou tak bylo rozhodnutí dlouholeté opory Kateřiny Elhotové, ukončit po 16. letech své působení v dresu ZVVZ USK Praha. Po sezóně také odešly Chorvatky Ivana Dojkić a Marija Režan.

Během léta vedení ženských mistryň do týmu přivedlo navrátivší Alenu Hanušovou, rozehrávačku Barboru Bálintovou a pivotu Draganu Stanković. Hráčky začaly letní přípravu během srpna a bylo jasné, že družstvo bude kompletní až po skončení WNBA. Brionna Jones a po zranění znovu hrající Alyssa Thomas měly slibně nakročenu i k zámořskému titulu. Tento počin se jim bohužel po slibně rozehrané sezóně nedokázalo dotáhnout do vítězného konce.

Od září do prosince se v domácí Renomia ženské basketbalové lize hledal přemožitel ZVVZ USK Praha marně a tak přes Vánoce tým přečkal na prvním místě. V Eurolize je to jen o pozici horší. Po dvou smolných prohrách o jeden, respektive o dva body, si tým v podzimní části zajistil jarní účast v play off. Je těžké předjímat, co ZVVZ USK Praha čeká v následujících měsících, v každém případě se můžeme těšit na skvělý basketbal plný pohledných akcí.