České basketbalistky nestačily na Bělorusko

11.11.2021
České basketbalistky dnes v pražské hale Královka zažily hned několik premiér. Jednak střetnutím s Běloruskem otevřely kvalifikaci o mistrovství Evropy 2023, musely se obejít bez dlouholetých opor Elhotové, Hejdové a Bartákové a po dvou letech odehrály soutěžní utkání před vlastním publikem.

Aby těch novinek nebylo málo, poprvé pomyslnou kapitánskou pásku navlékla Renáta Březinová. A vypadalo to, že jí svědčí. Prvních pět českých bodů neslo její podpis a když pak přidala i trojku s faulem, pasovala se do nejlepší české střelkyně úvodní pasáže. Tvrdé a důležité souboje sváděla pod košem Reisingerová s Veremeyenkou. Právě ty měly mít pro osud utkání zásadní význam.

Lvice na přelomu čtvrtin dobře bránily a hlídaly si obranný doskok. Díky rychlé hře dopředu si pak vypracovaly až téměř desetibodové vedení. To si čtvrtý tým letošního EuroBasketu nemohl nechat líbit. Na dlouhé minuty zavřely své vymezené území a odstřihly tak domácí tým od zdroje bodů. Koš Reisingerové a zisk hned po vyhození z autu udržel minimální náskok do druhé půle utkání.

Poločasová přestávka více prospěla soupeřkám. Bělorusky vstoupily do druhé půle aktivně a několikrát dokázaly najít v české obraně velká okna, která je dovedla k lehkým bodům. Domácí útok dlouho čekal na nějaký spásný úspěch. Dvě trojky Březinové se vykroutily z obroučky, a tak si trenér Svitek musel požádat o oddechový čas. Po něm lvice vyrukovaly se zónovou obranou. Ta je vrátila do hry. Po drzém nájezdu Pospíšilové bylo před závěrečným dějstvím vše otevřené.

I do zónové obrany se nejvíc prosazovaly podkošové hráčky soupeřek. Ty v celém utkání zlobily českou defenzivu nejvíc. Když Papova trefila i trojku, definitivně tak dala razítko na dnešní pivotmanský výkon. Především ale běloruský tým posunula blízko dvoucifernému náskoku. Po její další trojce, navíc s faulem, už se taková výhoda pro soupeřky stala realitou. Češkám už na obrat ve skóre zbývalo zoufale málo času.

Česko – Bělorusko 60:66 (19:15 31:30 47:49)
Březinová 14, Záplatová 13, Voráčková 9 bodů a 14 doskoků, Reisingerová 8, Hamzová a Stoupalová po 5, Pospíšilová 4, Vyoralová 2, Holešínská 0 – Papova 25, Veremeyenka 17, Likhtarovich 12
TH: 9/10 – 11/14
Trojky: 5 – 5
Doskoky: 38 – 45
Zisky: 7 – 3
Ztráty: 10 – 13
Asistence: 17 – 16
Fauly: 15 – 14

Petra Záplatová: „Chyběly nám zkušenosti, a to bohužel v hodně věcech rozhodlo. Bentley se nám podařilo dobře ubránit, věděli jsme i o Papové, ale ta dneska trefila úplně všechno. Nezvládli jsme to hlavně v pick and rollech, asi jsme se měli více soustředit na podkošové hráčky. Když se jde do zóny, je to vždycky riziko, které může vyjít nebo propadnout. Nám to dnes docela šlo, ale pak je těžké najít správnou chvíli k návratu do osobní obrany. Šestibodový rozdíl je nakonec dobré skóre. Zapojily se i mladé hráčky, které tady loni nebyly, což je pozitivní a doufám, že se do budoucna zapojí ještě víc a naberou zkušenosti.“

Štefan Svitek: „Začali jsme dobře, přesně tak, jak jsme chtěli. Dobře jsme bránili. Většinu času jsme v první půli vedli menším rozdílem, což bylo fajn. Škoda, že jsme nedokázali zachytit jejich nástup v druhé půli. Trochu jsme tam zaspali a dovolili soupeři dostat se do herní pohody. Přibrzdili jsme je zónovou obranou, ale pak jsme dostali dvě slepené trojky, jednu s faulem, což bylo rozhodující. Bylo to klasický výkon mladého týmu, který má ale velký potenciál.“

zdroj: CZ.basketball