kdo se zapojí do kvalifikace na Eurobasket 2023?

8.11.2021
Ve čtvrtek startuje kvalifikace na Eurobasket 2023, do které zasáhnou i hráčky ZVVZ USK Praha. Nejvíce z nich se pravidelně předvede v českém dresu a to již tento čtvrtek od 18:45 proti Bělorusku v hale Královka.

S nápisem Česko na hrudi vyběhne hned pětice hráček hájící barvy ZVVZ USK Praha. Po ukončení reprezentační kariéry tak větší roli v týmu získá například Alena Hanušová, Tereza Vyoralová nebo Veronika Voráčková. Záda jim budou hlídat Veronika Šípová a Simona Sklenářová. Nejen tyto hráčky čeká ve čtvrtek silný soupeř. Bělorusko, kterému na letošním evropském šampionátu skončilo čtvrté, přijede nejspíš v nejsilnější možné sestavě. Pak se tým vedený Štefanem Svitkem vydá do Irska, kde se v neděli utká s domácím družstvem. Za rok je v pokračující kvalifikaci čeká Nizozemsko, poslední soupeř ze skupiny I. Po té se týmy vymění pořadatelství a kvalifikace hraná na doma-venku bude znát své postupující.

Kapitánka ZVVZ USK Praha, Teja Oblak, povede Slovinsko do bojů proti Turecku, Albánii a Polsku. Skupina D tak má dva favority. Turecko a právě Slovinsko. Důležité je zmínit, že Slovinci jako pořadatelé mají jistý postup ze skupiny, takže můžou hrát uvolněji. Její parťačka na rozehrávce, Barbora Bálintová, bude mít velkou motivaci předvést své kvality. V slovenském dresu postupně narazí na velmi silnou Itálii, Švýcarsko a Lucembursko. Skupina H je určitě místem, kde se dá pomýšlet na postup ze skupiny. To samé má za úkol i Španělsko s Márií Conde v sestavě. Ve skupině C se jeví jako nejsilnější tým a proto by kvalifikace měla být hračkou. Jenže rok a půl trvající kvalifikace může přinést nespočet zvratů a tím zamíchat karty na postupových příčkách. Své o tom může říct i Dragana Stanković. Ve tříčlenné skupině E se utká s Bulharskem a Chorvatskem.

Kvalifikace se zúčastní 38 týmů v 8 čtyřčlenných a 2 tříčlenných skupinách. Z každé skupiny postoupí pouze vítěz a čtyři nejlepší týmy na druhých místech. K nim si přidají pořadatelské státy Eurobasket 23, jimiž jsou Izrael a výše zmíněné Slovinsko.