Nešťastná prohra

27.10.2021
Ve čtvrtém euroligovém kole se hráčky ZVVZ USK Praha po čtrnácti dnech vydaly znovu do Ruska. Tentokrát dále na východ, do Jekatěrinburgu. Tam se ve šlágru kola utkaly s domácím UMMC. Bohužel pro tým vedený paní trenérkou Natálií Hejkovou to nebyla cesta se sladkou tečkou.

Od úvodu zápasu to byly právě Pražanky, které měly ze zápasu více. UMMC se dostal do tříbodového vedení až po pěti odehraných minutách. Ztracené vedení se rychle vrátilo na stranu ZVVZ USK Praha, které na konci první čtvrtiny vedlo stejným rozdílem. Na domácích bylo znát, že si nejsou jistí svojí hrou. Do druhé části však vstoupily se zlepšenou obranou a trpělivější hrou v útoku. To vše se podepsalo na nízkém bodovém nástřelu. Oba týmy zapsaly celkem 26 bodů, z toho 15 bodů domácí. V poločase tak bylo vedení na straně Jekatěrinburgu o pouhý jediný bod. Nejen díky patnácti bodové Veronice Voráčkové se držely české mistryně na dostřel.

Ruský gigant však nedokázal poodskočit ve skóre závratným způsobem. To plynulo z dobré práce v obraně na straně ZVVZ USK Praha. Tři minuty před třetím klaksonem si UMMC vypracoval pětibodový náskok. Ani ten se však neukázal jako klíčový a poslední čtvrtina tak slibovala velké drama. USK stáhlo rozdíl na pouhý jeden bod, ale ztrátu přetavit na vedení se mu stále nedařilo. Po koši Marie Vadeeve na 65:62 pět a půl minuty před koncem se oba týmy střelecky odmlčely. Po dvou hluchých minutách znovu oživila skóre Mária Conde dvěma proměněnýma šestkama. Minutu a půl před koncem to byly volné hody z ruky Alyssy Thomas, které přehouply vedení na stranu ZVVZ USK Praha. UMMC se vzápětí dostaly do jednobodového úniku. Po dvou koších Brionny Jones vedl tým z české metropole šest vteřin před koncem o jeden bod. Trenér domácích si vyžádal time out a vhazování na útočné půlce. Po vyhazování z outu se míč se štěstím dostává k Bentley a ta úspěšným trojkovým pokusem obrací vítězství na stranu UMMC. Po této akci by stálo za řeč otevřít diskusi ohledně přezkoumání důležitých momentů u košů, které rozhodují o vítězi.

Po skvělé první dvacetiminutovce se střelecky odmlčela Veronika Voráčková, takže jí zůstal patnáctibodový zápis. Střelecké opratě převzaly americké opory ZVVZ USK Praha. Brionna Jones a Alyssa Thomas shodně nastřílely 17 bodů. První jmenovaná doskočila 8 míčů, druhá za ní zaostalo o pouhý jeden doskok.

UMMC Jekatěrinburg – ZVVZ USK Praha 75:73 (23:26, 15:11, 17:16, 20:20)
Jones 17 (8 d.), Thomas 17 (7 d.), Voráčková 15, Conde 9, Stanković 8, Oblak 4, Bálintová 3