Smolný vstup do nového ročníku ELW

6.10.2021
Hráčky ZVVZ USK Praha v úvodním kole Euroligy držely po většinu zápasu mírné vedení. Domácí BLMA však nezpanikařili a dokázali využít nabídnuté šance v posledních vteřinách zápasu a připsaly si nejtěsnější možnou výhru.

V úvodních minutách zápasu byla na obou týmech znát nervozita, která se projevila dlouhou dobou bez výrazného bodového zápisu. Až v šesté minutě se domácí Montpeliér střelecky probral a sedmi body v řadě rapidně navýšil své vedení. Rychle nabitá ztráta ZVVZ USK Praha nakopla hráčky vedené trenérkou Natálií Hejkovou. Pomalu, ale úspěšně ztrátu smazaly. Získané sebevědomí si Pražanky přenesly i do druhé části, ve které se ujaly až šestibodového vedení. To dokázali domácí částečně umazat, ale vedení v poločase zůstalo na straně ZVVZ USK Praha. Velkou zásluhu na tom měla Mária Conde s 12 body, pod košem zase Veronika Voráčková s 8 doskoky.

Oba týmy si udržely tempo, které nastavily před přestávkou. I díky tomu zápas ve třetí čtvrtině měl vysoký spád. Ve vyrovnané desetiminutovce se štěstěna držela na dresech hráček ZVVZ USK Praha o trochu víc, než u soupeřek. Tím si mírně navýšily vedení. Jenže Montpeliér nedal svoji kůži zadarmo a 4 minuty před koncem přetavil své úsilí do jednobodového vedení. To si sice ZVVZ USK Praha vzalo zpátky. Jenže dramatickou koncovku neodvrátilo, když na tabuli svítil stav 57 vteřin před koncem 72:72. Domácí se jako první dostali do vedení košem Any Marie Filip, na který vzápětí úspěšným dvojtaktem reagovala Veronika Voráčková. Bohužel čtyři vteřiny před klaksonem faulovala Dragana Stanković při střele Olivii Epoupu. Ta proměnila jeden trestný hod, který se ukázal jako klíčový bod tohoto utkání. Byl to bod, který připsal vítězství domácímu týmu BLMA.

V prvním euroligovém zápase se dvouciferným počtem bodů prezentovaly tři hráčky ZVVZ USK Praha. Nejlepší střelkyní zápasu byla María Conde s třiadvaceti body. Dragana Stanković zaznamenala bodů 20, 7 doskoků a 4 bloky. Kapitánka Teja Oblak si připsala 14 bodů, 7 doskoků a 6 asistencí. Dvouciferný počet doskoků si zapsala Veronika Voráčková.

MLBA – ZVVZ USK Praha 75:74 (17:17, 15:18, 19:22, 24:17)
Conde 23 (7 d.), Stanković 20 (7 d., 4 bl.), Oblak 14 (7 d., 6 a.), Hanušová 9, Voráčková 7 (12 d.), Bálintová 1, Vyoralová a Šípová po 0