Česká reprezentace U19 drží naději na dobré umístění

14.8.2021
Češky se po prohraném čtvrtfinále s domácími Maďarkami dostaly do zápasů o umístění na 5. až 8. místě. Pro lepší výsledek musely porazit Španělky, které prohrály svůj čtvrtfinálový zápas s Američankami.

Vstup do zápasu proti Španělkám mladým českým hráčkám nevyšel. Nejdříve prohrávaly 5:0, po třech a půl minutách dokonce 9:2. Po time-outu trenérky Romany Ptáčkové se její hráčky více soustředily na zakončení. Kateřina Zeithammerová úspěšnou trojkou dokonce dostala český tým do vedení 11:9. Nakonec se týmy rozešly k lavičkám s šestnáctibodovou remízou.

Lvice svoji nedůsledností v obraně a zbytečnými ztrátami daly Španělkám příležitosti k jednoduchým bodům. Těch během prvních tří minut druhé čtvrtiny stihly rovných 10, zatímco Češky jen 3 body, z toho jedna proměněná šestka. Po tomto výkonu následoval další oddechový čas Romany Ptáčkové. A stejně jako v první části, i v té druhé se holky vzpamatovaly a dohrály čtvrtinu se skóre 18:16, celkově tedy 34:32 z pohledu lvic.

Po přestávce se mladé Češky dostaly až do 7 bodového vedení. K tomu jim pomohla i nervozita Španělek, ze které pramenily jejich chyby v obraně. Vyčerpané lvice neměly sílu, aby ve vedení odskočily ještě více. Po zbytek zápasu se bodový rozdíl pohyboval kolem 5-7 bodů. Když se Španělkám podařilo snížit na nižší rozdíl, Češky pod taktovkou rozehrávačky Zeithammerová vždy dokázaly útok vrátit a držely tak stále mírný náskok. Takový stav udržely až do konce zápasu a zahrají se tedy o celkové páté místo na Mistrovství světa U19 proti Kanadě zítra ve 14:30.

Na české straně byly tři dvouciferné střelkyně. Petra Malíková a Kateřina Zeithammerová nastřílely po 11 bodech, druhá jmenovaná stihla ještě 7 asistencí. Nejlepší střelkyní lvic byla Dominika Paurová se 17 body a 7 doskoky.

Španělsko – Česko 63:66 (16:16, 16:18, 15:18, 16:14)
Paurová 17 (7 d.), Zeithammerová 11 (7 a.), Malíková 11, Kadlecová 9, Fišerová a Pokorná po 6, Hynková, Vydrová a Brejchová po 2, Finková, Stloukalová a Kubíčková po 0