České hráčky do 19 let jsou ve čtvrtfinále Mistrovství světa

11.8.2021
Češky v osmifinálovém utkání nastoupily proti Brazílii. Ta ve skupině ani jednou nevyhrála a výběr Romany Ptáčkové tak byl favorit. Dobře připravený jihoamerický tým však dlouhou dobu odolával náporu Lvic. Ty nakonec vyhrály a v pátek si zahrají čtvrtfinále Mistrovství světa.

První minuty zápasu patřily českým děvčatům, která v úvodu vedla 7:2. Brazilky vzápětí srovnaly stav a od té doby to byla přetahovaná o vedení, kterou lvice 90 vteřin před sirénou přetáhly na svoji stranu střelou za 3 body z rukou Dominiky Hynkové. Vyrovnaná hra pokračovala i ve druhé desetiminutovce. Zónová obrana Brazílie dělala Česku stále potíže, k tomu se nedařila ani střelba zpoza trojkového oblouku (6/21), šlo se do šaten s jednobodovým vedením lvic. 34:33 z pohledu českého týmu.

 

 

Poločasová přestávka prospěla hráčkám trenérky Romany Ptáčkové. Češky zlepšily defenzivní činnosti a s tím Brazilky měly velký problém. Důkazem je jen 11 nastřílených bodů za čtvrtinu. Zvýšená sebedůvěra lvic se projevila také na útočné polovině. Češky si tak vypracovaly dvouciferný náskok do závěrečného dějství. To se ve vyrovnané poslední čtvrtině ukázalo jako klíčové. Důležitým faktorem také byly útočné doskoky, ze kterých padaly druhé střely do brazilského koše.

Za vítězstvím český tým táhla hlavně Kateřina Zeithammerová a Petra Malíková. Obě shodně nastřílely 15 bodů. První jmenovaná si připsala 7 asistencí, druhá zase 9 doskoků. Po 12 bodech stihly Valentýna Kadlecová a Martina Pokorná. Dominika Paurová zaznamenala double double za 11 bodů a 10 doskoků.

Česko narazí ve čtvrtfinále na lepšího z dvojice Itálie/Maďarsko. Ty proti sobě nastoupí dnes od 17:30. Lvice narazí na vítěze tohoto klání v pátek v půl šesté. Zápas můžete sledovat živě na youtube.com/fiba.

Brazílie – Česko 64:74 (14:15, 19:19, 11:21, 20:19)

Malíková 15 (9 d.), Zeithammerová 15 (7 a.), Kadlecová a Pokorná po 12, Paurová 11 (10 d.), Fišerová 6 (7 d.), Hynková 3, Finková, Kubíčková, Brejchová, Stloukalová a Vydrová po 0