U19 postupují z prvního místa ve skupině

10.8.2021
České reprezentantky vstoupily do posledního zápasu ve skupině D vítězně. Japonky porazily 63:58 a do vyřazovací části postupují z prvního místa. Tam se utkají s Brazílií, která ve skupině C nepoznala chuť vítězství.

Po dvou odehraných minutách vedly Češky nad Japonskem 4:0. V půlce prvního poločasu bylo čtyřbodové vedení na straně Japonek. Do krátké přestávky lvice nedokázaly kontrovat a soupeřky tak vyhrály první čtvrtinu o 11 bodů. Snový vstup do utkání měla odchovankyně USK Praha Kateřina Zeithammerová, která stihla 8 bodů v úvodu zápasu.

Hráčky pod vedením Romany Ptáčkové ve druhé desetiminutovce zabraly v obraně. Výsledkem bylo jen šest obdržených bodů. Z dobré defenzívy pramenily i jednoduché koše, kterých lvice zaznamenaly 17. Tento stav znamenal poločasovou remízu.

Po poločase byly na hřišti lepší Japonky, českým hráčkám se nedařilo najít rytmus z předchozí čtvrtiny. Za stavu 45:39 se Češky oklepaly a 10 body v řadě otočily vedení na svou stranu. Mladý asijský tým ještě nesložil zbraně a před čtvrtým dějstvím vedl o pouhý jeden bod.

Češky se v poslední části prosadily až po dvou odehraných minutách, kdy dvojtaktem snižovala Petra Malíková na 54:51. O další dvě minuty později napodobila její zakončení Kateřina Zeithammerová. Těmito dvěma body dostala český tým do vedení. Češky se pak dostaly do pětibodového vedení, které udržely až do konce zápasu.

V dnešním zápase byla největším tahounem lvic se 17 body a 10 doskoky Dominika Paurová. O dva body méně stihla Kateřina Zeithammerová. Valentýna Kadlecová si připsala také dvouciferný počet bodů, konkrétně 11. Simoně Fišerové utekl double double o pouhý 1 bod. Za 30 minut na hřišti stihla 9 bodů a 10 doskoků. S pěti body ovládly Češky skupinu D a už zítra od 14.30 nastoupí proti Brazílii.

Japonsko – Česko (24:13, 6:17, 20:19, 8:14)
Paurová 17 (10 d.), Zeithammerová 15, Kadlecová 11, Fišerová 9 (10 d.), Malíková 7, Brejchová a Pokorná po 2, Finková, Hynková, Kubíčková, Stloukalová a Vydrová po 0