USA berou zlato

8.8.2021
Američanky porazily ve finále basketbalového turnaje domácí Japonky 90:75 a získaly tak sedmou zlatou medaili v řadě na Olympijských hrách. Stříbrné místo pro Japonky je i tak velký úspěch a překonání téměř 50 let starého pátého místa z olympiády.

Japonky vstoupily do zápasu s velkým respektem a pro Američanky nebyl příliš velký problém skórovat. Rychle si vypracovaly dvouciferný náskok, který po celý zápas více méně udržovaly. Ve druhé čtvrtině si Japonky dokázaly, že umí udržet s favoritkami krok. Druhou desetiminutovku prohrály o pouhé dva body.

Po poločase se však hráčky vedené Dianou Taurasi a Sue Bird, pro které to bylo páté olympijské zlato, dostaly až do pětadvacetibodového vedení. Japonky se však nevzdaly a stáhly v poslední čtvrtině deset bodů. Bohužel pro ně, zkušené Američanky si finální část zápasu pohlídaly a mohly začít slavit olympijskou zlatou medaili a 55. vítězství v řadě pod pěti spletenými kruhy.

Nejlepší střelkyní finálové zápasu byla s 30 body Brittney Griner. Její spoluhráčka Breanna Stewart si připsala double double  za 14 bodů a 14 doskoků. Na japonské straně 17 bodů zaznamenala Maki Takada. Hned za ní byla Nako Motohashi s 16 body.