Bronz pro Francii

7.8.2021
Francouzské hráčky oplatily Srbkám nedávnou porážku z evropského šampionátu. V utkání o třetí místo v basketbalovém turnaji žen vyhrály o 15 bodů.

Srbkám, které obhajovaly třetí místo z minulých her, vyšla úvodní čtvrtina. Stáhly pětibodovou ztrátu a samy šly do čtyřbodového vedení. Francie si v úvodu druhého dějství vzala vedení zpět. Oby týmy vyrovnaly svoji hru a tak se Les Blues nedařilo odskočit, Srbkám dostat se do vedení.

Po poločase přišel zlom. Francouzky koncentrovaným výkonem pomalu odskakovaly ve skóre a poprvé v utkání jsme byli svědky dvouciferného vedení. Srbky jako opařené zaznamenaly „jen“ 16 bodů. Hráčky reprezentující Galského kohouta smrští tří trojek v úvodu poslední čtvrtiny odskočily až na 19. Srbky se hned po tom šňůrou 12:0 vrátily do hry, jenže zkušené Francouzky nedovolily žádné drama. Do konce utkání dovolily Srbkám pouhých pět bodů a tím si vybojovaly bronzové medaile.

Francouzský celek hrál více jako tým. Hned sedm hráček dosáhlo na dvouciferný počet bodů. Na druhé straně se to povedlo jen dvěma basketbalistkám. Pro Sonju Vasić, bývalou hráčku ZVVZ USK Praha, to bylo smutné loučení s nejen reprezentační kariérou, ale vypadá to, že i s klubovou. Nová posila ZVVZ USK Praha, Dragana Stanković, v zápase o bronz stihla dva body a jeden doskok.

Srbsko – Francie 76:91 (23:19, 17:24, 16:24, 20:24)
Anderson 24, Brooks 14, Jovanović 9, Vasić 9 (8 d.) – Williams 17 (8 d.), Miyem 16, Gruda 14, Fauthoux 12, Chartereau, Duchet a Johannes po 10