Drama v Klatovech

31.7.2021
České reprezentantky do 18 let odehrály čtvrtý zápas turnaje FIBA Challenger v Klatovech. Proti Turecku si Lvice v závěru vybojovaly vítězství, o to cennější, že proti tak silnému soupeři.

Výběr Viktora Pruši sice po třech minutách prohrával 0:4, jenže jeho svěřenkyně se šnůrou 9:0 dostaly do vedení, které do konce první čtvrtiny nepustily. Před poločasem, za stavu 34:24, se Češkám přestalo dařit na útočné polovině. Rozhozená koncentrace se však projevila i v defenzívě. Turkyně v osmnácté minutě šly do jednobodového vedení, které před přestávku navýšily na 3 body. V druhé polovině utkání už to byla velká přetahovaná o vítězství. Žádný z týmů si nedokázal vypracovat velký náskok, kterým by soupeře srazil na kolena, a tak se šlo do dramatického závěru. Poslední čtvrtina byla spíš soubojem obran, ve které padlo na každé straně 9 bodů. Češky se dostaly 25 vteřin před závěrečným klaksonem do dvouciferného vedení, jenže vzápětí faulovaly. Turecká hráčka 12 vteřin před koncem proměnila jeden trestný hod. Nepovedený druhý hod doskočily Turkyně, ale naštěstí pro český výběr z něj nedokázaly skórovat. Lvice si tak v Klatovech připsaly druhé vítězství. Zítra je od 17:30 čeká poslední zápas, ve kterém nastoupí proti Litvě.

Nejvíce bodů na české straně nastřílela Nikola Zdeňková. Za 31 minut jich stihla 14, k tomu přidala 5 doskoků a 3 asistence. Zdatně jí sekundovala další hráčka z USK Praha, Anna Chromá. Ta zapsala 11 bodů a 4 doskoky.