České basketbalistky podlehly Švédsku

28.5.2021
„Udělali jsme hodně chyb a měli špatnou úspěšnost střelby.“ Touto větou vystihl trenér národního týmu Štefan Svitek první přípravný zápas před Eurobasketem.

Po oboustranně nevydařeném vstupu do utkání se dříve dostaly do tempa Švédky. Velkou oporou Seveřanek byly dvojčata Eldebrink, které dohromady nastřílely 21 bodů z celkových 37 svého týmu v prvním poločase. Za to na české straně se body připisovaly jen zřídka. A tak severský tým šel do šaten s třináctibodovým vedením.

Třetí čtvrtina byla pro diváky v hale, ale i u obrazovek propadák. Skóre 6:8 si nezaslouží ani přípravný zápas. V poslední částí zápasu přišla velká snaha domácích, které stahovaly rozdíl ve skóre mílovými kroky. Když proměnila Kateřina Elhotová 5 minut před koncem první trojku Lvic, vzápětí přidala další i Romana Hejdová, byl bodový rozdíl 8 bodů. Švédky žádnou senzaci nedopustily a připisují si první výhru. Zítra se oba týmy na Královce utkají znova, tentokrát to bude za „zavřenými dveřmi“.

Štefan Svitek:

Že jsme se netrefili zpoza trojky, to se stane. Ale přece jen je to pořád reprezentace, tak by člověk chtěl, abychom dávali alespoň dvojtakty s větší úspěšností. Soupeř podobné šance proměňoval, někdy i s kontaktem, což my jsme nedokázali. Musíme si zvyknout, že se hraje tvrdě a agresivně. Když se daří v útoku, tak i v obraně se chce hráčkám víc, tady to bylo vidět. Takové trápení v útoku na morálce nepřidá.“

Česko – Švédsko 50:62

Reisingerová 11, Hanušová 9 bodů a 10 doskoků, Březinová 8, Hejdová 7, Elhotová 5, Vyoralová a Stoupalová po 4, Sklenářová 2, Andělová, Hamzová, Šípová a Effangová 0