Vítězky RŽBL 2020/2021

16.4.2021
Do třetího utkání finálové série vstoupily obhájkyně titulu na domácí palubovce proti Sokolu Hradce Králové. Výsledky předchozích zápasů sice vypadají, že šlo o jednoznačné zápasy. Opak je však pravdou, byly to tvrdé souboje, kde o vítězi rozhodovaly krátké pasáže hry. To ZVVZ USK Praha ve třetím zápase nechtělo dopustit a vlítlo za obhajobou titulu jak se na šampionky sluší a patří.

Vyrovnaný vstup do utkání měly obě družstva, ale za stavu 6:6 ZVVZ USK Praha přeřadilo na vyšší obrátky a sérií čtrnácti bodů strhlo vedení na svou stranu. To však hradecké lvice nenechaly jen tak a stáhly půlku náskoku v krátkém časovém úseku. To, že je Kateřina Elhotová správná kapitánka se ví. A v dnešním zápase to ukazovala od úvodních minut, kdy svou aktivní hrou zatížila konto Lvic jen v prvních deseti minutách 11 body. I proto domácí ovládly úvod zápasu. Velká touha po vítězství byla vidět na straně ZVVZ USK Praha, které neustále chtěly získat míč a skórovat. Hradecké hráčky se v prvních dvou utkáních prezentovaly jako velké bojovnice. Tento přístup však nebyl v dnešním utkání tolik znát. Všechny tyto faktory stanovily poločasové skóre na 58:33 ve prospěch domácích.

Během druhého poločasu měla trenérka ZVVZ USK Praha krásnou příležitost prostřídat i mladé hráčky, které v posledních zápasech dostávaly stále větší důvěru a postupně se téměř všechny bodově zapojily. Velkým impulsem pro domácí byl i fakt, že nastoupila po dlouhém zranění Simona Sklenářová.  Té se povedlo v krátkém sledu nastřílet 6 bodů a trefit bájnou stobodovou hranici.  Pak už se jen čekalo na konec utkání, kdy titul mistryň republiky vyhrál tým ZVVZ USK Praha. Ten zvedl pohár nad hlavu po jedenácté v řadě a celkově po patnácté a tím překonal dlouholetý rekord české ligy.

Na straně hostů se střelecky vedlo Kristýně Čuperkový, která nastřílela 19 bodů. S 15 body se předvedla Klára Marečková a dvanácti body zatížila konto mistryň Klára Vojtíková. Na straně vítězů se vedlo především Brionně Jones, která stihla za 24 minut nastřílet 22 bodů a doskočit 7 míčů. Po 14 bodech nastřílely Kateřina Elhotová a Tereza Vyoralová. Další dvoucifernou střelkyní domácích byla se 13 body Ivana Dojkić. Před slavnostním ceremoniálem byla vyhlášena cena MVP Renomia ženské basketbalové ligy, kterou si převzala celou sezonu skvěle hrající Brionna Jones.

ZVVZ USK Praha – Sokol Hradec Králové 105:66 (29:15, 29:18, 21:14, 26:19)

Jones 22 (7 dosk.), Elhotová a Vyoralová po 14, Dojkić 13, Režan, Voráčková a Sklenářová po 8, Šípová 6, Oblak 5 (7 as.), Kovtun 5, Halátková 2, Zeithammerová 0