Veronika Voráčková - MVP Českého poháru

4.4.2021
Za svou kariéru v USK již Veronika Voráčková získala několik trofejí, poprvé si však letos mohla sáhnout na cenu pro vítězku Českého poháru, do kterého se pražský tým vrátil po šesti letech – tehdy patnáctiletá Voráčková získávala první ligové zkušenosti ve Strakonicích. Teď už je jen klíčovou postavou nejen na domácí ale i evropské scéně a z RENOMIA Final 4 Českého poháru si odnesla cenu MVP.

„Čtyři vzájemná utkání v jednom týdnu jsou asi hodně na každého, ale protože jsme v sezóně o hodně zápasů přišly, tak jsme byly rády, že se můžeme konečně dostat do herního tempa a hrát, takže na zápasy jsme byly připravené,“ připomíná jedenadvacetiletá křídelnice sérii zápasů s KP Brno, když finálovému duelu poháru předcházely tři duely se stejným týmem v semifinále ligového play off. 

Než finálový zápas poháru dospěl v chomutovské sportovní hale do očekávaného výsledku 96:55 pro USK, zvládlo Brno v první čtvrtině soupeře chvílemi vystrašit a zaskočit úvodním trhákem 9:0 a vedlo až do poloviny úvodní desetiminutovky. 

„Neřekla bych úplně, že nám chyběla koncentrace, ale Brno začalo zápas dobře a proměnilo většinu šancí, které si dokázalo vytvořit. My jsme se naopak střelecky trápily a trvalo nám pár minut dostat se do zápasu. Od té doby jsme žádné problémy neměly,“ říká Voráčková, která má za sebou angažmá na amerických univerzitách Rhode Island a Syracuse. 

Cena MVP se uděluje kompletně za celé Final 4, ve kterém „Vory“ zazářila jako celkově nejlepší střelkyně, třetí nejlépe doskakující a třetí nejlépe nahrávající hráčka. Po zásluze si tak odnesla nové hodinky od partnera společnosti Lotus. Voráčková však získala o den dříve další individuální ocenění, když patří podle oficiálního webu FIBA mezi šest vycházejících hvězd Euroligy společně s reprezentační spoluhráčkou Julií Reisingerovou.

 "Snažím se na sobě pracovat tak nějak konzistentně. Tahle sezóna byla podle mě ovlivněná tím, že jsme měly volnější léto a měla jsem tak dostatek prostoru na sobě pracovat individuálně. O dost víc jsem střílela i makala v posilovně, takže jsem se na hřišti potom cítila o dost lépe. V Eurolize to bylo ovlivněné i tím, že María Conde byla zraněná, takže s námi nejela do první bubliny, a i díky tomu jsem tam měla tolik prostoru,“ připomíná Voráčková zranění španělské křídelnice.

V letošním ročníku tak USK znovu chybí vyrovnanější zápasy v ligové soutěži a kvůli dřívějšímu vypadnutí z Euroligy Pražanky hrají většinu zápasů s předem daným výsledkem. Podle Voráčkové je jasný recept na to, jak zkvalitnit RENOMIA ŽBL.

„Vždycky je to o penězích, které pomůžou postavit silnější tým,“ říká návod, který však není pro další kluby z nejvyšší soutěže snadné zrealizovat.

Alespoň jeden vyrovnanější zápas se však dá očekávat od finálové série s Hradec Králové, která startuje 10. dubna. Právě Hradec v letošním ročníku z českých týmů Pražanky nejvíc potrápil, když 9. října zvítězily favoritky na palubovce Lvic jen o 6 bodů.

„Moc se těšíme na finále, aspoň to bude nějaká změna po tom, co jsme hrály pořád s Brnem. Musíme hrát koncentrovaně a připravit se, protože Hradec hraje tvrdě. Je škoda, že to bude zase bez diváků, chybí nám, ale snad se už na ně v příští sezóně budeme moc těšit,“ tvrdí Voráčková, které se letošní průměry vyhouply na 15 bodů, 9 doskoků, 5 asistencí a 4 zisky s úspěšností 46% za tři body. 

zdroj: zbl.basketball