Kateřina Elhotová a její pohled na Eurobasket21

8.2.2021
Náročné odpoledne prožila v závěrečném duelu kvalifikace o evropský šampionát opora českého národního týmu Kateřina Elhotová. Nejlepší střelkyně Lvic v kvalifikaci s téměř osmnácti body na zápas měla po třech čtvrtinách na kontě jediný bod, nakonec se ale dostala na osm bodů a pomohla k výhře 84:63, která Češky posunula na EuroBasket 2021.

„Věděly jsme, že zápas bude tvrdý, nedají nám nic zadarmo a tou obranou vznikly pozice pro ostatní holky a jsem ráda, že se dokázaly prosadit. Mám radost za Péťu Záplatovou, která nehrála v předešlém zápase a teď ukázala, že je silnou hráčkou i pro tento typ basketbalu. Třeba i Ála Hanušová, Vory i všechny ostatní holky měly prostor a dokázaly ho využít. Nechci, aby to znělo, že všechno bylo soustředěné na mě. Byly jsme silnějším týmem a dokázaly jsme to potvrdit,“ chválí spoluhráčky Elhotová.

Jako na autorku jedenadvaceti bodů z prvního vzájemného zápasu si na ni daly Dánky velký pozor. Soupeřky od ní ani na chvíli neodstupovaly, bránily českou oporu velmi tvrdě a často ji i zdvojovaly. 

„Samozřejmě je to pro mě nepříjemné, že hráčka se věnuje jen mě, „leží“ na mě a nepouští mě do střely, ale za takové zápasy jsem ráda, protože je to ponaučení do dalších zápasů. Musím si to v hlavě lépe srovnat, najít rovnováhu mezi hrou zvenku a nájezdy, které používám o dost méně. Mám ještě hodně prostoru ke zlepšení,“ hledá na zápase pozitiva starší ze sester Elhotových.

Rodačka z Prahy se v červnu podívá už na svůj osmý evropský šampionát, mimo to má na kontě také dvě účasti na MS i olympijských hrách. Přesto dokáže najít motivaci pokusit se vybojovat za čtvrt roku ve Španělsku a Francii další úspěch.

„Mistrovství Evropy je vždycky velký turnaj. Sjíždějí se tam prakticky nejlepší týmy světa a v tomhle to jako Evropani máme hodně těžké. Brala bych jako velké zklamání se tam nedostat, když jsme to měly tak dobře rozehrané. Dokázaly jsme odehrát dobře kvalifikační zápasy, takže se moc těším na EuroBasket a doufám, že vydržíme v této sestavě. Myslím, že můžu mluvit za všechny holky, když řeknu, že do toho jdeme ještě s větší motivací kvůli tomu, jak dopadla minulá Evropa. Ta pro nás nevyzněla vůbec hezky a teď věřím tomu, že předvedeme lepší výkon,“ zavzpomíná Elhotová na nešťastný šampionát v Lotyšsku v roce 2019.

Přestože bude letos české reprezentační stálici dvaatřicet let, podle svých slov se žádná reprezentační ani klubová derniéra nechystá.

„Všechno je to provázané. Když se tým umístí do šestého místa, tak má možnost hrát kvalifikaci o MS. Je to velká motivace a nespekulovala bych o žádném konci kariéry, protože na taková slova je ještě brzy,“ usmívá se.

Během let se stala z Elhotové z vycházející hvězdy zkušená hráčka a teď sleduje, jak se ženský národní tým kolem ní postupně omlazuje.

„Je přirozené, že se zapojují mladé holky. Musí tady být nějaká návaznost, aby nepřišel propad. Je to jedině dobře, možná by mohly být ještě víc tlačené mladé hráčky. Mám radost z toho, jak se zapojují, jak fungují, přináší to nový impuls a obecně v tom vidím jen pozitiva,“ tvrdí Elhotová.

Nejčerstvěji v týmu Lvic sbírají zkušenosti Michaela Matušková, Michaela Krejzová a Natálie Stoupalová, které všechny působí v domácí RENOMIA ŽBL a k Elhotové vzhlížejí jako ke vzoru.

„Když se na hřišti stane situace, kdy mám pocit, že má smysl něco k tomu říct, tak to rozhodně udělám. Úplně za mnou ale mladé hráčky nechodí pro radu na konkrétní situaci. Je to o společném fungování, ukázat, že jsme partneři a vytěžit z toho co nejvíc na hřišti. Doufám, že ze mě cítí podporu,“ věří.

Dalším postupem na EuroBasket, který je pro ženský tým čtrnáctým v řadě, by se mohla znovu zvednout vlna podpory pro český basketbal v očích veřejnosti, kterou v září 2019 nastartovalo tažení mužů na MS v Číně a následně utlumila pandemie koronaviru.    

„V basketbalu je každopádně určitě méně peněz a sponzorů než třeba ve fotbale a v hokeji. To je hlavní faktor. Basket ale své fanoušky má a vždycky bude mít. Mužský sport bude asi vždy sledovaný víc než ženský, ale máme dobře našlápnuto k tomu, abychom odvedly to nejlepší a zase upoutaly další oči,“ doufá na závěr Elhotová.

zdroj: zbl.basketball