Nic neponechaly náhodě. Lvice jsou na ME

6.2.2021
Karty byly rozdány jasně. Vítězství nad Dánskem by pro český národní tým basketbalistek znamenalo jistotu postupu na červnový EuroBasket do Španělska a Francie. V opačném případě by přišly na řadu počty, srovnávání a čekání na výsledky ostatních skupin. Češky tak chtěly mít už po svém zápase postup v kapse a nespoléhat na ostatní.

České basketbalistky nevstoupily do utkání tak dominantně jako proti Rumunsku. Především se Lvicím nedařilo proti dánské obraně zakončovat s tak vysokým procentem úspěšnosti jako ve čtvrtek. V defenzivě se činila především Veronika Voráčková, která se blýskla pěkným blokem. Jinak ale česká obrana nechávala soupeřkám až příliš volného prostoru ke střelám z perimetru nebo náběhům do vymezeného území.

Bodově držely Česko především pivotky. Nejvíce ale propadal výběr trenéra Svitka na doskoku. Výsledkem bylo až šestibodové manko v průběhu první čtvrtiny. Další várku energie do hry přinesla Petra Záplatová, která dělala Dánkám problémy na obou polovinách hřiště. Pasáž s trojkou, ziskem a trestnými hody rozehrávačky s číslem 88 jako by český tým uklidnila. V blokařské party pokračovala Voráčková a až na konec druhého poločasu měly Dánky problém se prosadit. Češky vyrovnaly poměr na doskoku a především si pro druhou polovinu utkání vypracovaly dvojciferný náskok.

Trenéru Svitkovi se osvědčila varianta se dvěma rozehrávačkami na hřišti, a tak i do začátku druhého poločasu poslal spolu Bartákovou a Záplatovou. Lvice střídaly nepřesnosti s velmi povedenými kombinacemi. Ty dohrávaly do podkošového prostoru, kde už svou práci na jedničku odváděly české pivotky. To také otevíralo šanci na střelbu ze střední a dlouhé vzdálenosti. Jenže bojující Dánky se nechtěly vzdát. České vedení se sice drželo nad deseti body, ale trenér Svitek se se svou družinou musel mít neustále na pozoru.

Při vstupu do závěrečného dějství ale prokázaly své zkušenosti. Nic nenechaly náhodě a rozmetaly zbytky pochybností, že by se snad mohly dostat pod tlak nevyužité šance na jistý postup. První body zaznamenaly soupeřky proti české obraně až po čtyřech a půl minutách. Navíc z trestných hodů. Jenže to už se české vedení přehouplo přes dvacetibodovou hranici. Lvice si tak v poklidu mohly užít poslední minuty zápasu s vědomím, že postup na EuroBasket Women už jim nikdo nevezme.

Štefan Svitek: „Nezachytili jsme ideálně úvod a Dánky hrály přesně to, co jsme předpokládali. Hrály rychle, přihrávaly si, střílely hodně trojek. Dokázaly nepříjemně sbíhat ke koši, trefovaly těžké střely a my jako bychom čekali, že se to vyhraje samo. Od druhé čtvrtiny jsme chytili náš rytmus, zlepšili se v obraně i v útoku, přestali střílet jen z dálky, a to byl recept na Dánky. Byl to důležitý zápas, protože jsme se nechtěli nervovat do konce a počítat, kdo o kolik musí vyhrát.“

Petra Záplatová: „Nemyslím si, že bychom byly nervózní, ale Dánky hrají takový specifický styl, hrají velmi rychle dopředu a běhavý basket, který nám úplně nesedí. Nedělalo nám to v úvodu dobře, než jsme si na to zvykly. Od druhé čtvrtiny to bylo lepší, hráčky z lavičky se můžou na hru kouknout a vědí, co čekat. Máme dobrou lavičku, abychom to dokázaly doplnit, když se někomu nedaří. Myslím si, že jsem měla o něco víc energie než holky, co hrály proti Rumunkám, kde to bylo extra silové. O to větší jsem měla chuť a motivaci navíc. Pocity jsou skvělé. Odvedly jsme dobrou práci, dá se ještě zlepšovat, ale jsem spokojená za nás za všechny a doufám, že ukážeme na ME, že tam patříme a uděláme nějaký výsledek.“

zdroj: zbl.basketball