Kluby se dohodly na restartu RENOMIA ŽBL

5.11.2020
Díky speciálním výjimkám od vlády se v České republice blíží restart profesionálního sportu. Fotbalisté a hokejisté se do akce chystají už o tomto víkendu, obnovení nejvyšších soutěží v basketbalu bude ještě pár dní trvat. Šéfové obou asociací ligových klubů ale pilně jednají a věří, že už brzy budeme moci znovu sledovat jako Kooperativa NBL, tak RENOMIA ŽBL.

„Chceme začít hrát, jakmile to bude reálně možné. Myslíme si, že hráčky, které skoro měsíc netrénovaly potřebují alespoň deset dní tréninku, abychom minimalizovaly možnost zranění. Oficiální start soutěže by měl být 20. listopadu s tím, že některé dohrávky zápasů z úvodních kol se budou hrát od 14. listopadu. O přesném systému pořád jednáme, ale v termínu od pátku do neděle chceme stihnout dvě ligová kola,“ naznačuje guvernér RENOMIA ŽBL Daniel Kurucz žádost, kterou ještě během čtvrtka odešle k projednání Národní sportovní agentuře, Ministerstvu zdravotnictví a hlavní hygieničce Jarmile Rážové.

„Během dneška chceme s generálním sekretářem Michalem Konečným dodělat žádost. Chtěli bychom, aby stačil jeden test na dva zápasy,“ dodává Kurucz detail, díky kterému by hráčky nemusely absolvovat test před každým duelem. Platnost PCR testu je totiž více než 48 hodin.

Právě generální sekretář CZ.BASKETBALL Michal Konečný již dříve prohlásil, že hodlá kluby finančně podpořit částkou, která by měla pokrýt až třetinu nákladů na testování.

„Všechny kluby potvrdily, že to pro ně bude finančně zvládnutelné. Úplně přesně se nedá říct, jakou částkou bude federace přispívat, protože nevíme jak dlouho ještě a jakým způsobem se bude povinně testovat. Na finančních nákladech se bude podílet jak federace, tak AŽLK, tak i kluby,“ pokračuje Kurucz.

Ten společně s kluby vyhlíží také dotační program COVID-Sport 2, v jehož rámci chce Národní sportovní agentura podpořit profesionální sportovní kluby zasažené pandemií. Ten by měl být k dispozici už na konci tohoto týdne.

„Na program COVID-Sport 2 se hodně těšíme, protože se o něm hovoří už dlouho a jakmile bude možné požádat o podporu, tak budeme chtít, aby kluby část peněz věnovaly na testování,“ potvrzuje Kurucz, který se zástupci klubů absolvoval ve středu dlouhé jednání. Toho se nezúčastnili zástupci BLK Slavia Praha, jejichž kritický komentář k restartu soutěže následně vyšel ve čtvrtečním vydání deníku Blesk.

„Nebál bych se toho. Kluby na to peníze mít budou, včera mi to potvrdilo všech devět týmů, které se zúčastnily jednání, jenž trvalo přes dvě a půl hodiny. Zástupci BLK Slavia Praha byli průběžně informováni o všech našich krocích stejně jako ostatní kluby. Byli pozváni i na videokonferenci, které se nezúčastnili a posílali nám v jejím průběhu velmi zajímavé, dovolím si říct až arogantní emaily. Následně bez jakékoliv diskuze s námi dali článek do Blesku, kde čísla, která uveřejňují prostě nejsou pravdivá. Vůbec nevím, jak na ně přišli. Ani nemůžou vědět, kolik bude stát test, jaké máme dohody s laboratořemi a podobně. Beru to jako výstřel do prázdna a nemyslím si, že v basketbalovém hnutí by měl být klub, který komunikuje přes média typu Blesk, ale to je jejich věc,“ uzavírá Kurucz.

zdroj: zbl.basketball