Listopadové reprezentační okno

19.10.2020
Už dopředu bylo avizováno, v jakém formátu se letošní reprezentační okna odehrají. V době pandemie se jako vhodné řešení ukázalo, že bublina má jistý smysl. O pořadatelství jedné z nich se hlásila i Česká basketbalová federace. Některé hostitelské země splnily podmínky již dříve, jiné státy čekaly do konce minulého týdne, aby se dozvěděly, kde se utkají o účast v EuroBasketu 2021.

Systém bublin byl nastaven tak, aby týmy v dané skupině mohly usilovat o pořadatelství. V případě, že federace ve spolupráci s místní vládou nejsou schopni zajistit bezpečný chod bubliny, FIBA má právo zorganizovat „miniturnaj“ v již existující bublině v jiném státu.

To je důvod, proč se hned 6 skupin představí ve třech státech. Skupina A, s týmy Bulharska, Řecka, Islandu a Slovinska, si to v listopadu rozdají v řeckém Heraklionu. Ve stejném městě se představí družstva ze skupiny B, tedy Švédsko, Izrael a Černá hora.

Skupina C se představí v Sarajevu, tam si to rozdají domácí Bosna a Hercegovina, Rusko, Švýcarsko a Estonsko. Pro českého fanouška je důležitá skupina D, Lvice totiž poletí do Rigy v Lotyšsku. Tam přiletí i Dánky, Rumunky a Italky. Riga také bude hostit skupinu I pro týmy Chorvatska, Německa, Severní Makedonie a domácího Lotyšska.

Istanbul v Turecku bude hostit také dvě skupiny, E a F. V „éčku“ se představí domácí Turkyně, Srbky, Albánky a Litevky. V druhé jmenované skupině si změří síly Velká Británie, Polsko a Bělorusko.

Skupinu G hostí Portugalsko, konkrétně město Odivelas. Do něj si přiletí zahrát Belgie, Ukrajina, Finsko a domácí Portugalky. Skupina H pojede do země tulipánů. Přímo v Amsterodamu domácí vyzou Maďarsko a Slovensko.

Všechny bubliny by se měly odehrát v týdnu od 8. do 16. listopadu. FIBA si samozřejmě ponechala právo v této době pandemie měnit termíny reprezentačních oken.